Szarlotka wałecka

Popularne frazy: -> szarlotka z różą, ciasto z jabłkami, ciasto do kawy, szarlotka przepis na thermomix, jabłka, jabłecznik, najlepsza szarlotka



Szarlotka wałecka
 Szarlotka wałecka
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:


- 250g mąki pszennej
- 4-5 żółtek z jajek kurzych
- ok. 50g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Jabłka


- 8 sztuk jabłek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon
- (opcjonalnie) około 1 łyżki tartej pigwy lub pigwowca

Pianka z białek



Wskazówka
Jak ubić pianę z białek w Thermomix

- 4-5 białka z jajek kurzych
- mała szczypta soli
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 50 ml dobrego naturalnego syropu malinowego

Dodatkowo


- 4-5 łyżeczek konfitury różanej

Wskazówka

Jak rozpoznać i gdzie szukać naturalnych produktów?

Wpadło nam w oko ciekawe miejsce z takimi produktami - sprawdźcie spizarnia.schroniskosmakow.pl

Po pierwsze czytaj etykiety. Dobre firmy nie wstydzą się składu swoich produktów i nie ukrywają ich pod enigmatycznymi nazwami. Naturalne składniki na liście będą wskazywały na wartościowe produkty. Również tam gdzie mamy do czynienia z krótką listą naturalnych składników możemy mieć pewność, że kupujemy lepszy produkt.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:

Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. Mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite przystępujemy do przygotowywania szarlotki.


Odrywamy niewielki kawałek umieszczamy w go w woreczku i schładzamy w zamrażalniku (przyda się na końcu do ostatniej warstwy). Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi). Dalej posypujemy lekko cynamonem. Obieramy jabłka, kroimy na cieniutkie plasterki lub rozdrabniamy w blenderze i umieszczamy na cieście. Znów lekko podsypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni 35 minut). Gdy czas wypiekania dobiega do końca przystępujemy do przygotowania piany z białek. Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dalej gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ i nadal ubijamy. Tak aż dodamy 8 łyżek cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy sok malinowy i jeszcze chwile ubijamy aby się dokładnie połączył.



Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na cieście rozprowadzamy na całej powierzchni pianę z białek. Na tarce rozdrabniamy odrobinę ciasta, którą wcześniej umieściliśmy w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek.

Ponownie umieszczamy w piekarniku (180stopni 35 minut, przy czym po 6-7 minutach włączamy opiekanie od dołu i temperaturę obniżamy do 140 stopni). Tak wypiekamy do końca czasu pieczenia.


Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu. Chyba, że forma do tarty ma wyjmowalne dno wtedy od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.



Przygotowanie w Thermomix

1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Odrywamy niewielki kawałek umieszczamy w go w woreczku i schładzamy w zamrażalniku (przyda się na końcu do ostatniej warstwy).

3. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi niegrubą warstwą).

4. Dalej posypujemy ciasto lekko cynamonem.

5. Obieramy jabłka, kroimy na cieniutkie plasterki (np. obieraczką do warzyw) lub rozdrabniamy oczyszczone z gniazd ćwiartki jabłek w thermomix-ie (5sek.|obr.4-5) i umieszczamy na cieście. Znów lekko podsypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

6. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 35 minut).

7. Gdy czas wypiekania dobiega do końca przystępujemy do przygotowania piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym ubijamy białka na sztywno z maleńką szczyptą soli. Zakładamy motylek. Wbijamy same białka i dodajemy maleńką szczyptę soli (ok.2-3min | obr. 3,5).

8. Dalej gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ nie przerywając ubijania (1min. | obr. 3,5). Do momentu aż dodamy cały cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

9. Na sam koniec dodajemy dobry naturalny syrop z malin i jeszcze chwile ubijamy, aby się dokładnie połączył. (1min. | obr. 3,5)



10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Najpierw na całej powierzchni jabłek rozprowadzamy cieniutką warstwę konfitury różanej. Dalej nakładamy pianę z białek.

11. Na tarce rozdrabniamy odrobinę ciasta, którą wcześniej umieściliśmy w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek.

12. Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku (180stopni, 35 minut, przy czym po 6-7 minutach włączamy opiekanie od dołu i temperaturę obniżamy do 140 stopni). Tak wypiekamy do końca czasu pieczenia.



13. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu. Chyba, że forma do tarty ma wyjmowalne dno wtedy od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do przestygnięcia.


Podajemy na ciepło z gałką lodów lub na zimno. Szarlotka to doskonały pomysł na deser lub dodatek do kawki.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Digestive, Graham crackers Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą Krem czekoladowy nie tylko do tortów Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...