KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.


Zobacz też:

Szarlotka wałecka

Szarlotka wałecka Szarlotka wałecka 

Popularne frazy: | *

szarlotka z różą, ciasto z jabłkami, ciasto do kawy, szarlotka przepis na thermomix, jabłka, jabłecznik, najlepsza szarlotka

Ciasto:

- 250g mąki pszennej
- 4-5 żółtek z jajek kurzych
- ok. 50g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Jabłka

- 8 sztuk jabłek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon

Pianka z białek

- 4-5 białka z jajek kurzych
- mała szczypta soli
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 50 ml soku malinowego

Przygotowanie:

Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. Mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite przystępujemy do przygotowywania szarlotki.


Odrywamy niewielki kawałek umieszczamy w go w woreczku i schładzamy w zamrażalniku (przyda się na końcu do ostatniej warstwy). Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi). Dalej posypujemy lekko cynamonem. Obieramy jabłka, kroimy na cieniutkie plasterki lub rozdrabniamy w blenderze i umieszczamy na cieście. Znów lekko podsypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni 35 minut). Gdy czas wypiekania dobiega do końca przystępujemy do przygotowania piany z białek. Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dalej gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ i nadal ubijamy. Tak aż dodamy 8 łyżek cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy sok malinowy i jeszcze chwile ubijamy aby się dokładnie połączył.



Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na cieście rozprowadzamy na całej powierzchni pianę z białek. Na tarce rozdrabniamy odrobinę ciasta, którą wcześniej umieściliśmy w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek.

Ponownie umieszczamy w piekarniku (180stopni 35 minut, przy czym po 6-7 minutach włączamy opiekanie od dołu i temperaturę obniżamy do 140 stopni). Tak wypiekamy do końca czasu pieczenia.


Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu. Chyba, że forma do tarty ma wyjmowalne dno wtedy od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.



Przygotowanie w Thermomix

1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Odrywamy niewielki kawałek umieszczamy w go w woreczku i schładzamy w zamrażalniku (przyda się na końcu do ostatniej warstwy).

3. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi niegrubą warstwą).

4. Dalej posypujemy ciasto lekko cynamonem.

5. Obieramy jabłka, kroimy na cieniutkie plasterki (np. obieraczką do warzyw) lub rozdrabniamy oczyszczone z gniazd ćwiartki jabłek w thermomix-ie (5sek.|obr.4-5) i umieszczamy na cieście. Znów lekko podsypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

6. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 35 minut).

7. Gdy czas wypiekania dobiega do końca przystępujemy do przygotowania piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym ubijamy białka na sztywno z maleńką szczyptą soli. Zakładamy motylek. Wbijamy same białka i dodajemy maleńką szczyptę soli (ok.2-3min | obr. 3,5).

8. Dalej gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ nie przerywając ubijania (1min. | obr. 3,5). Do momentu aż dodamy cały cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

9. Na sam koniec dodajemy sok malinowy i jeszcze chwile ubijamy aby się dokładnie połączył. (1min. | obr. 3,5)



10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na cieście rozprowadzamy na całej powierzchni pianę z białek.

11. Na tarce rozdrabniamy odrobinę ciasta, którą wcześniej umieściliśmy w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek.

12. Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku (180stopni, 35 minut, przy czym po 6-7 minutach włączamy opiekanie od dołu i temperaturę obniżamy do 140 stopni). Tak wypiekamy do końca czasu pieczenia.



13. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu. Chyba, że forma do tarty ma wyjmowalne dno wtedy od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do przestygnięcia.


Podajemy na ciepło z gałką lodów lub na zimno. Szarlotka to doskonały pomysł na deser lub dodatek do kawki.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Szybkie pierniczkiChleb jogurtowyPychotka znana też jako Pani Walewska

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki - rzodkiew japońska - daikonPrzepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kiełki słonecznika