Arcyprosty keks

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, deserowe, keks, wielkanoc, szybkie, owoce suszone, keks z owocami



Arcyprosty keks
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto
(2 mniejsze keksówki)


-> Sprawdzone przy tym przepisie
Rewelacyjne silikonowe keksówki. Polecam.


Ciasto:


- 3 jajka kurze
- 180g cukru
- 10g cukru waniliowego (wykonanego w Thermomix)
- 110g oleju rzepakowego
- 260g mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 400/450)
- 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
- ok. 250g owoców (np. mieszanka suszonych owoców, rodzynek, śliwek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich)
- kilka kropli naturalnego aromatu pomarańczowego do ciast
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Arcyprosty keks


Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie formy:


Przygotuj jedną dużą keksówkę lub dwie mniejsze. Jeżeli są silikonowe można je tylko lekko przesmarować tłuszczem. Jeżeli metalowe - to dokładnie przesmaruj tłuszczem dno i boki. Oprósz delikatnie bułką tartą.

Przygotowanie ciasta:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Odważ około 250g suszonych owoców i rozdrobnij je (najlepiej nożem na desce) na paseczki lub drobne kawałki. Odłóż na bok. Dodaj mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i odstaw. W szklance odważ 110g oleju rzepakowego. Odstaw na bok.

3. Rozbij jajka. Umieść w naczyniu miksującym. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Rozpocznij miksowanie (7 min. | 37 stopni C | obr.3.5) Po 4-5 minutach dodaj 110g oleju rzepakowego bez przerywania mieszania. Kontynuuj mieszanie do końca ustawionego czasu.

4. Dalej dodaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 260g mąki. Dokładnie wymieszaj. ( 30 sek. | obr. 4 ).
Otwórz naczynie miksujące, kopystką/łopatką zdejmij z brzegów naczynia do środka mąkę. Ponownie zamieszaj. ( 30 sek. | obr. 4 ).

5. Dodaj wcześniej przygotowane owoce. Dokładnie wymieszaj. ( 30 sek. | obr. wsteczne 3). Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej keksówki.

6. Wypiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50-60 minut na środkowej półce. Grzałka góra-dół.
Przed wyjęciem sprawdź keks patyczkiem czy ciasto jest już suche - to znak że będzie idealne. Pozostaw do przestygnięcia.



Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Szybkie zacierki Chrupiące gofry Masło klarowane z Thermomix

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Makowców magiczny czas...Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania