Tort

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, ciasto z kremem, przepis na thermomix, biszkopt idealny, przekładane, słonecznik, torty, kolorowy, wiosenny, tort



Tort
 Tort
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

JASNY BISZKOPT

(na tortownicę 20cm)
- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 100 g mąki (typ 450)
- 40 g mąki ziemniaczanej

BLAT SŁONECZNIKOWO-BEZOWY


- 4 białka z jajek kurzych
- mała szczypta soli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 140 g ziaren słonecznika (podprażone wcześniej na suchej patelni i przestudzone)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej


ROZTWÓR DO NASĄCZANIA BISZKOPTÓW


- 150 ml mocnej zaparzonej herbaty
- 50g soku z malin (lub innego soku
- 50g Amaretto (opcjonalnie)


KREM BAZA


- ok 650g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 75g wody


DODATKI DO KREMU


- 150g chałwy sezamowej


Masa maślana


- 350g dobrego masła niesolonego
- 100g cukru pudru
- 50g Amaretto


Tynk chałwowy do tortu


- 250g masy maślanej
- 200g chałwy sezamowej


DO DEKORACJI


- 3 kolory barwników w proszku
- ok. 200g cukru kryształu

Dwie lub trzy kolorowe masy


(w zależności od ilości kolorów / barwników dzielimy pozostałą część kremu maślanego na dwie lub trzy części)
Do każdej z części dodajemy barwnik, mieszamy w miseczce aż do uzyskania oczekiwanego koloru.




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Tort


Przygotowanie w Thermomix



Przygotowanie biszkoptu

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni C. Dno tortownicy (ok. 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Brzegów niczym nie smarujemy (biszkopt będzie równo wyrastał).

2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać, odstawić.

3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, odstawić.

4. Rozbić 5 jajek, oddzielić dokładnie białka od żółtek, odstawić.

5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać (4 min. | obr. 3), dalej stopniowo dodawać odważony wcześniej cukier, ubijać (kolejne 2 min. | obr. 3), stopniowo dodawać żółtka, ubijać (kolejną 1 min. | obr. 3) .
Dodać wymieszane mąki. Wymieszać (40-45 sek. | obr. 1).
Zdjąć motylek. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy.

6. Piec 40-45 min (170 stopni C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i upuścić je na podłogę z wysokości 50-60 cm. Następnie włożyć ciasto ponownie do wyłączonego piekarnika, pozostawić je wewnątrz przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia. Proces upuszczania możesz pominąć, ale taka czynność sprawia, że biszkopt po upieczeniu jest równy.

7. Biszkopt wyjąć delikatnie z formy i przekroić wzdłuż na 2 blaty, odstawić.

Blat słonecznikowo-bezowy

1. Przygotuj formę wielkością dopasowaną do wcześniejszych blatów biszkoptowych. Wyłóż dno papierem do pieczenia.

2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.

3. W czystym i suchym naczyniu miksującym umieścić białka i dodaj małą szczyptę soli. Załóż motylek Białka ubij na sztywną pianę. (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijaj jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dalej dodaj słonecznik, mąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj do połączenia składników. (20-30 sek. | obr. 1).

Przełożyć masę słonecznikową do przygotowanej wcześniej formy i od razu umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec w 175 stopniach C przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozwól jej całkowicie wystygnąć.


Przygotowanie kremu - ubijanie śmietany

1. W czystym i bardzo zimnym naczyniu miksującym umieść śmietanę 30% prosto z zamrażalki (najlepiej gdy spędzi tam minimum 20 min przed ubijaniem). Dodaj cukier puder. Wykonaj szybkie miksowanie ( 1 min 15 sek. | obr. 10). Śmietana powinna zmienić konsystencję na częściowo ubitą. Jeżeli jest nadal płynna ponów szybkie miksowanie przez 15-20 sek. i znów sprawdź, tak aż do czasu gdy zmieni konsystencję na lekko ubitą. Dalej załóż motylek, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej i ubij śmietanę do oczekiwanej konsystencji. Na ogół wystarcza (15-20 sek. | obr.3 )

Przygotowanie kremu

1. Do bitej śmietany w miseczce dodaj rozdrobnioną chałwę. Wymieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Krem mamy gotowy, można go użyć już do składania ciasta.


JAK ZŁOŻYĆ CIASTO?


1. Najlepiej w wysokiej formie, w której były wypiekane biszkopty i blat - krem nie będzie wypływał na boki, a później zastygnie.

2. Pierwszy blat biszkoptowy ląduje na dno ciasta. Nasączamy go lekko częścią przygotowanego roztworu do nasączenia biszkoptów. Dalej dodajemy połowę kremu z chałwą. Na krem kładziemy bezowy blat słonecznikowy. Dalej kolejna warstwa - druga część kremu z chałwą. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Pozostało tylko nasączyć częścią przygotowanej herbaty, zawinąć i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia.

Ciasto najlepiej wykonać dzień wcześniej - wtedy dobrze stężeje i przegryzie się, a następnego dnia zabrać się za tynkowanie i dekorowanie.

Przygotowanie masy maślanej


1. W naczyniu miksującym załóż motylek. Dodaj miękkie masło pokrojone w kawałki ok. 1-2 cm. Dodaj cukier puder i likier Amaretto. (Jeżeli likier pomijasz w kremie zastąpić musisz go czymś płynnym np. mlekiem). Ubijamy krem. ( 3 min. | obr. 3). Gotowy krem maślany podziel na pół. Jedną połowę odstaw do wykorzystania. Drugą umieść w naczyniu miksującym i dodaj pokruszoną chałwę. Wymieszaj z założonym motylkiem do połączenia składników. ( 30 sek. | obr. 3,5 )

Ciasto wyjąć z chłodni, zdjąć brzegi formy. Szerokim nożem lub specjalną szpatułką do kremu wyrównać brzeg tortu przy użyciu części kremu maślanego z chałwą (tynk chałwowy).

Jeżeli wcześniej czynności były wykonane starannie nie powinno być wielkich różnic do wypełniania. Najwięcej będzie do wypełniania w rejonie części bezy słonecznikowej.

Tort ponownie umieścić w lodówce lub chłodni na 1-2h.

W tym czasie można przygotować kolorowe kremy maślane do dekoracji. Dobór kolorów zależy tylko od Ciebie. Użyj małych miseczek, podziel na trzy krem maślany, który został. Dodaj bardzo małą ilość barwnika do każdego z nich. Zamieszaj do uzyskania oczekiwanego koloru, jeżeli mało intensywny dodaj kolejną małą porcję barwnika. Z barwnikami uważaj - niektóre mogą nadawać specyficzny smak naszemu kremowi (np. lekko słonego). Ogólnie dodawaj je w bardzo małych ilościach - są bardzo wydajne. Kolorowe kremy maślane użyjemy do finalnej dekoracji brzegów i góry tortu.

Wystarczy rozłożyć punktowo kolorowe kremy na ścianach i górze tortu. Użyć szpatułki lub łopatki. Przyda się też deska z możliwością obrotu. Na takiej desce wystarczy do powierzchni tortu przyłożyć łopatkę i zakręcić lekko tortem do około. Powstanie równa i kolorowa dekoracyjna powierzchnia.

Pozostało dołożyć dekorację. Zupełna dowolność. Możesz też użyć dekoracji z cukru, takie jak na zdjęciu poglądowym do przepisu. Dokładną instrukcję wykonania znajdziesz w kolejnym przepisie - ozdoby i dekoracje z cukru. (przepis wkrótce).

Gotowy tort umieścić w lodówce. Podawać krojony po wyjęciu z lodówki (ok. 15 min. w temp. pokojowej pozwoli wyrównać się konsystencji kremu maślanego)


Przechowywać w chłodnym miejscu.

WSKAZÓWKI:


# Podkłady biszkoptowe, podkład słonecznikowo-bezowy najlepiej zrobić dzień wcześniej.
# Barwniki w proszku będą miały intensywniejszy kolor niż żelowe.
# Jeżeli potrzebna jest większa ilość tynku do wyrównania powierzchni tortu (a to zawsze zależy od staranności wykonawcy we wcześniejszych krokach) można wykonać więcej masy maślanej.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka z wróżbą Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) Walentynkowy torcik Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokOlejki w kuchniKiełki cebuliKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix