Szybkie zacierki

Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron domowy, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron domowy jak zrobić, zacierki, szybki makaron



Szybkie zacierki
 Szybkie zacierki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu
- 80g pszennej mąki (najlepiej typ "00"
- spora szczypta kurkumy
- 2 jajka kurze
- 20g oliwy z oliwek


Dodatki:


- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać zacierki smakowe)


Ten i niektóre inne przepisy znajdziesz też na cookidoo.pl
- Szybkie zacierki

Sprawdzisz? Oceń na cookidoo.pl - to świetny wyznacznik dla innych gotujących w Thermomix.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Szybkie zacierki


Przygotowanie w Thermomix

W dużym garnku nastaw wodę z 2 łyżeczkami soli. Doprowadź do wrzenia.


W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 3,5) - mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania sprawdzić konsystencję - czy ciasto połączyło się w kuleczki.


Dalej wystarczy przygotowane zacierki wsypać do gotującej się osolonej wody.
Zamieszać i zmniejszyć moc palnika aby nie wykipiało. Gotować ok. 6 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wykorzystać do przygotowywanej potrawy (patrz wskazówki).


Wskazówki

# Zacierki gotujemy w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą (ok. 6 minut)

# Doskonały dodatek do rosołu, sosów i innych zup wykonanych w Thermomix-ie, świetnie też sprawdzi się jako element szybkiej sałatki.





Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Zakochana Pavlova Szarlotka wałecka Pasteis de nata Bułki z kiełków pszenicy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie