Szybkie zacierki

Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron domowy, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron domowy jak zrobić, zacierki, szybki makaron



Szybkie zacierki
 Szybkie zacierki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu
- 80g pszennej mąki (najlepiej typ "00"
- spora szczypta kurkumy
- 2 jajka kurze
- 20g oliwy z oliwek


Dodatki:


- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać zacierki smakowe)


Ten i niektóre inne przepisy znajdziesz też na cookidoo.pl
- Szybkie zacierki

Sprawdzisz? Oceń na cookidoo.pl - to świetny wyznacznik dla innych gotujących w Thermomix.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Szybkie zacierki


Przygotowanie w Thermomix

W dużym garnku nastaw wodę z 2 łyżeczkami soli. Doprowadź do wrzenia.


W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 3,5) - mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania sprawdzić konsystencję - czy ciasto połączyło się w kuleczki.


Dalej wystarczy przygotowane zacierki wsypać do gotującej się osolonej wody.
Zamieszać i zmniejszyć moc palnika aby nie wykipiało. Gotować ok. 6 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wykorzystać do przygotowywanej potrawy (patrz wskazówki).


Wskazówki

# Zacierki gotujemy w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą (ok. 6 minut)

# Doskonały dodatek do rosołu, sosów i innych zup wykonanych w Thermomix-ie, świetnie też sprawdzi się jako element szybkiej sałatki.





Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek Sok Kubuś Rogaliki Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie