Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSkładniki na ciasto(okrągła blacha do tarty ok. 25-28 cm) - 300g mąki pszennej - 4 żółtka z jajek kurzych - ok. 50g cukru pudru - 200g masła - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM - kilka kropel aromatu pomarańczowego Budyń:- 700g mleka 3,2% - 150 g cukru - 30g cukru waniliowego przygotowanego w TM - 80g mąki pszennej - 80g mąki ziemniaczanej - 3 żółtka z jajek kurzych Dodatki:- 250 g białej czekolady belgijskiej - 200-300 g sezonowych owoców (jeżyny, borówki, maliny, figi, czerwona porzeczka) - listki mięty do dekoracji |
Przygotowanie w Thermomix
Ciasto:
1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)
2. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi warstwą około 5-7mm).
3. Ciasto, które pozostanie można śmiało umieścić w woreczku i schłodzić w zamrażalniku (przyda się do innych deserów jako forma kruszonki).
4. Formę z ciastem umieszczamy w lodówce na 10-15 minut. Dalej ciasto nakłuwamy np. widelcem co kilka milimetrów, na cieście umieszczamy okrąg z papieru do pieczenia. Dociskamy ziarnem grochu lub specjalnymi obciążnikami do tarty.
5. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 15 minut).
6. Przystępujemy do przygotowanie budyniu.
7. W naczyniu miksującym umieść motylek. Dodaj: mleko, mąki, cukier waniliowy, cukier i żółtka. Ugotuj budyń nie przykrywając otworu miarką - tak aby swobodnie odparował podczas gotowania. ( 6,5 min. | temp. 100 stopni C, obr. 2 ) Ugotowany budyń przełóż do wcześniej podpieczonego ciasta w formie na tartę.
11. Rozpuszczoną białą czekoladę rozprowadź po całej powierzchni upieczonej tarty budyniowej, a następnie ułóż owoce. Po lekkim przestudzeniu gotowej tarty owoce będą solidnie trzymać się powierzchni.
12. Przed podaniem ciasto koniecznie schłodzić. Lepszy smak, lepsza konsystencja kremu i doskonała do krojenia. Kroić ostrym, długim nożem.
Smacznego! Znika w mgnieniu oka.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów