Surówka grillowa

Popularne frazy: -> szybka surówka, grill, piknik, kapusta, kukurydza, uniwersalna surówka, kwiaty szczypiorku



Surówka grillowa
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


- 150g kukurydzy konserwowej z puszki
- ok. 300g młodej białej soczystej kapusty
- pęczek szczypiorku (pokrojony)
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu
- 80g soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- większa szczypta soli
- (opcjonalnie jeżeli są dostępne) kilka kwiatów szczypiorku



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksującym. Zamknij naczynie miksujące.
W otworze umieść kopystkę. Pomagając sobie kopystką rozdrabniamy surówkę. (10 sek. | obr. 3.5). Rozdrobnioną surówkę dokładnie mieszamy do połączenia składników (20-30sek. | obr. 1.5).


Po przygotowaniu dodajemy kwiaty szczypiorku (opcjonalnie) - dekoracja i dobrze komponujący się z surówką smak.


Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań grillowanych lub większości dań obiadowych.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szybki likier czekoladowo-miętowy Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Ciasto na makaron domowy Pasteis de nata

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Dieta pudełkowa - idealna na wyjazdy służbowe i delegacjeKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixOlejki w kuchniMam Thermomix - co dalej?