Zimowe ciasteczka do kawki

Popularne frazy: -> Ciastka, szybkie ciasteczka, deserowe, do kawki, fingerfood, zawijane



Zimowe ciasteczka do kawki
 Zimowe ciasteczka do kawki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:


- 350 g mąki pszennej typ 500-650
- 40 g cukru
- szczypta soli do smaku
- 5g cukru waniliowego
- 10g proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kurkumy
- 110g masła
- 130g kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- kilka kropel pomarańczowego olejku



Nadzienie:


- Twarda marmolada wieloowocowa lub dobrze zredukowane (odparowane) na patelni drobno krojone owoce.

Do dekoracji:


- cukier puder


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix:

1. Składniki na ciasto podane w przepisie umieszczamy w naczyniu miksującym. (30-35sek.| obr. 5 do 6)
2. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30-40 min. w lodówce.

3. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4.Ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm., wyciąć kółka o średnicy ok. 9-10 cm.

Dalej koło rozciąć od jednego punktu do środka (patrz zdjęcie). Zaraz po linii cięcia brzegach ułożyć kawałek marmolady lub owocowej masy i zwijać po okręgu w prawą stronę zalepiając spód ciasteczka. Powstanie zgrabne ciasteczko - stożek. Ustawiamy je na papierze do pieczenia i blaszce szerszą, zwiniętą częścią do dołu. Dół można delikatnie uformować aby zawartość nie wypływała podczas wypiekania.

5. Układamy je dosyć luźno na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na ok 20 min.


Ciasteczka można podawać same lub posypać cukrem pudrem. Szybkie i smaczne ciasteczka mamy gotowe. Smacznego!


Zimowe ciasteczka do kawki



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: Sławomir Zabawa
Ulęgałkowe ciasto Szarlotka wałecka Toskański makaron PICI Rogale Świętego Marcina

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...