Szybki likier czekoladowo-miętowy

(również doskonały dodatek do deserów)

Popularne frazy: -> szybki likier, czekolada, mięta, likier



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


- 20g mięty (same listki), można śmiało użyć mięty smakowej - każdej, która dobrze komponuje się Wam z czekoladą
- 100g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 200g skondensowanego mleka niesłodzonego
- 200g skondensowanego mleka słodzonego
- 4 żółtka
- ok. 20g brązowego cukru
- mała szczypta soli
- 10g cukry waniliowego wykonanego w TM
- 300g wódki czystej



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu umieszczamy listki mięty. Rozdrabniamy. ( 5 sek. | obr. 8 )

2. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Rozdrabniamy. ( 10 sek. | obr. 8 )

3. Dodajemy kolejne składniki: Mleko skondensowane niesłodzone (200g) i słodkie (200g), 4 żółtka, 20g brązowego cukru, małą szczyptę soli i 10g cukru waniliowego wykonanego w TM. Miksujemy. ( 20 sek. | obr. 10 ). Dalej podgrzewamy. ( 6 min. | 70 stopni C | obr. 3 ).

4. Na koniec dodajemy 300g wódki czystej i mieszamy. ( 30 sek. | obr. 3 )

5. Likier przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach. Przed podaniem mocno wstrząsnąć butelką. Likier najlepiej smakuje po 3 dniach leżakowania w lodówce, kiedy składniki się przegryzą.




Smacznego.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Szarlotka wałecka Arcyprosty keks Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Moje ulubione pączki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowie