Szybki likier czekoladowo-miętowy

(również doskonały dodatek do deserów)

Popularne frazy: -> szybki likier, czekolada, mięta, likier



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


- 20g mięty (same listki), można śmiało użyć mięty smakowej - każdej, która dobrze komponuje się Wam z czekoladą
- 100g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 200g skondensowanego mleka niesłodzonego
- 200g skondensowanego mleka słodzonego
- 4 żółtka
- ok. 20g brązowego cukru
- mała szczypta soli
- 10g cukry waniliowego wykonanego w TM
- 300g wódki czystej



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu umieszczamy listki mięty. Rozdrabniamy. ( 5 sek. | obr. 8 )

2. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Rozdrabniamy. ( 10 sek. | obr. 8 )

3. Dodajemy kolejne składniki: Mleko skondensowane niesłodzone (200g) i słodkie (200g), 4 żółtka, 20g brązowego cukru, małą szczyptę soli i 10g cukru waniliowego wykonanego w TM. Miksujemy. ( 20 sek. | obr. 10 ). Dalej podgrzewamy. ( 6 min. | 70 stopni C | obr. 3 ).

4. Na koniec dodajemy 300g wódki czystej i mieszamy. ( 30 sek. | obr. 3 )

5. Likier przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach. Przed podaniem mocno wstrząsnąć butelką. Likier najlepiej smakuje po 3 dniach leżakowania w lodówce, kiedy składniki się przegryzą.




Smacznego.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Moja najlepsza pizza Koktajl z żurawiną Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Digestive, Graham crackers

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęPizza domowa ... Kiełki to samo zdrowie!