Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSkładniki: Zobacz też: więcej |
1. W naczyniu miksującym umieść płatki róży (porcja max 170-200g). Jeżeli masz ich więcej podziel na dwie porcje. Dodaj cukier, sok z cytryny i (opcjonalnie) likier różany. Miksujemy. (7-10 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i powtarzamy miksowanie (5-7 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i rozpoczynamy gotowanie ( 10 min. | temp. 100 stopni C | obr. 2 ).
2. W czasie gotowania konfitury przygotuj słoiczki (umyj i wyparz je).
3. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy aż do przestygnięcia.
Konfiturę możemy użyć do innych przepisów np. pączków czy drożdżówek.
Świetnie sprawdza się też jako dodatek np. w szarlotce wałeckiej
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów