Konfitura z płatków róży

Popularne frazy: -> róża, konfitura różna, konfitura z róży, płatki róży ucierane z cukrem, dodatki do ciast, ucieranie z cukrem



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- ok. 170-200g płatków róży
- 300g cukru (może być trzcinowy)
- sok z wyciśnięty z jednej małej cytryny (opcjonalnie można zastąpić połową łyżeczki kwasku rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)
- (opcjonalnie) łyżka likieru różanego

Zobacz też: więcej



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:


Przed przygotowaniem warto posmakować płatki róży, jeżeli są gorzkie oderwij białą część od nasady płatka. Konfitura wyjdzie znacznie smaczniejsza. Jeżeli płatki nie są gorzkie nie trzeba je oczyszczać z białej części.


1. W naczyniu miksującym umieść płatki róży (porcja max 170-200g). Jeżeli masz ich więcej podziel na dwie porcje. Dodaj cukier, sok z cytryny i (opcjonalnie) likier różany. Miksujemy. (7-10 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i powtarzamy miksowanie (5-7 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i rozpoczynamy gotowanie ( 10 min. | temp. 100 stopni C | obr. 2 ).

2. W czasie gotowania konfitury przygotuj słoiczki (umyj i wyparz je).

3. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy aż do przestygnięcia.



Konfiturę możemy użyć do innych przepisów np. pączków czy drożdżówek.
Świetnie sprawdza się też jako dodatek np. w szarlotce wałeckiej

Wskazówki:


- Sok z cytryny dodany do konfitury pozwoli zachować jej piękny kolor
- Nie zmniejszaj ilości cukru, to konserwant w tym przepisie. Dobrze zakonserwowana konfitura wytrzyma rok albo dłużej.
- Najlepszym składnikiem na konfiturę będą płatki róży jadalnej. Płatki wszystkich róż są jadalne, najlepsze jednak będą te mocno pachnące.
- Najlepiej zrywać płatki róż w pełni rozkwitniętych. Najlepszą porą do tego będzie przed południem w słoneczny dzień - wtedy pozostanie w nich najwięcej olejków.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Pierogi z truskawkami (na słodko) Fit placuszki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Pomysł na świąteczną dekorację ...Kiełki w słoiku - to bajecznie prosteZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówSklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?