Domowe krakersy
Popularne frazy: -> krakers, przekąski, na przystawkę, przystawki, impreza, na imprezę, sylwester, sylwestrowe, fingerfood
| |
Ciasto na krakersy:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli (jeżeli ktoś lubi bardzo słone dodać więcej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g maku
- 50ml wody
- (opcjonalnie) 70g sera żółtego (rozdrobnić w pierwszym kroku)
|
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>
Przygotowanie:
Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
Dalej należy je rozwałkować na 3-4mm.
Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.
Przygotowanie w Thermomix
1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
2) Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym w kolejności podanej w przepisie. (Czas 15-20 sek., obroty 6).
3) Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4mm. Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem.
4)Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.
Wskazówki:
Krakersy doskonale nadają się do podania z różnymi pastami.
Oto przepisy na pasty:
-> Pasta śródziemnomorska.
-> Pasta solony śledzik.
Doskonałe jako zakąski.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Smacznego!
Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>
Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii
Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?
czytaj więcej...