Domowe krakersy

Popularne frazy: -> krakers, przekąski, na przystawkę, przystawki, impreza, na imprezę, sylwester, sylwestrowe, fingerfood



Domowe krakersy
 Domowe krakersy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto na krakersy:

- 200g mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli (jeżeli ktoś lubi bardzo słone dodać więcej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g maku
- 50ml wody
- (opcjonalnie) 70g sera żółtego (rozdrobnić w pierwszym kroku)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:

Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
Dalej należy je rozwałkować na 3-4mm.
Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.


Przygotowanie w Thermomix

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

2) Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym w kolejności podanej w przepisie. (Czas 15-20 sek., obroty 6).

3) Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4mm. Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem.

4)Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.

Wskazówki:
Krakersy doskonale nadają się do podania z różnymi pastami.

Oto przepisy na pasty:

-> Pasta śródziemnomorska.

-> Pasta solony śledzik.


Doskonałe jako zakąski.

Szybkie i proste w wykonaniu.




Smacznego!





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Surówka grillowa Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami Ciasteczka bankietowe Koktajl z jarmużem i kiełkami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?