Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa

Popularne frazy: -> sok śliwkowy, z śliwek, przepis thermomix, jak zrobić konfitury ze śliwek, dżem ze śliwek, śliwkowy dżem, sok ze śliwek na zimę



Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa
 Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Sok ze śliwek

- 150g ciepłej wody
- 1800g wypestkowanych śliwek
- ok. 150g cukru kryształu


Konfitura ze śliwek:

- częściowo pozbawione soku śliwki (zawartość Varomy po wykonaniu soku)
- 150g brązowego cukru (trzcinowego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu


Zobacz też: więcej

Tarta ze śliwkami




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie soku

Przygotuj sobie:

- 1 słoik lub butelkę, wyparzone, na sok ok. 700ml
- 2 słoiczki wyparzone, ok. 350ml na konfitury.

1) Do naczynia miksującego wlej 150g wody. Zamknij naczynie miksujące.

2) Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 1800g oczyszczonych z pestek śliwek. Dalej wsyp 150g cukru kryształu. Po środku rozgarnij śliwki i cukier na boki, aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 25 minut, temp. Varoma, obroty 2) Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól, aby sok odciekł jeszcze przez 5-7 minut po wyłączeniu.

3) Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka lub butelki ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.

Wykonanie powideł

1) Do naczynia miksującego wlej masę owocową z varomy, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. (Opcjonalnie można dodać 1/3 łyżeczki cynamonu.) Zmiksuj.(Czas 30 sek. | obr. 4)

2) Dalej zgarnij kopystką masę ze ścianek naczynia miksującego.
Załóż motylek. Zamknij naczynie miksujące ponownie i odparuj, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję konfitury. (40min. | temp. Varoma | obr. 2)

3) Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy podobnie jak sok.
Smacznego!


Przygotowanie w Thermomix i Thermomix Friend (będzie szybciej i wygodniej)




1) Do naczynia miksującego wlej 150g wody. Zamknij naczynie miksujące.

2) Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 1800g oczyszczonych z pestek śliwek. Dalej wsyp 150g cukru kryształu. Po środku rozgarnij śliwki i cukier na boki, aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. W Thermomix Friend ustaw: (Czas 25 minut, temp. Varoma, obroty 2)
3) Gdy czas się skończy wyłącz Thermomix Friend i pozwól, aby sok odciekł jeszcze przez 5-7 minut po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka lub butelki ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.

Wykonanie powideł

1) Do naczynia miksującego Thermomix wlej masę owocową z varomy, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. (Opcjonalnie można dodać 1/3 łyżeczki cynamonu.) Zmiksuj.(Czas 30 sek. | obr. 4)
2) Dalej zgarnij kopystką masę ze ścianek naczynia miksującego.
Załóż motylek. Zamknij naczynie miksujące ponownie i odparuj, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję konfitury. W Thermomix ustaw: (40min. | temp. Varoma | obr. 2)

Jeżeli masz większą porcję śliwek możesz śmiało wykonać ponownie krok z kolejną porcją 1800g w Thermomix Friend, podczas gdy w Thermomix przygotowuje się konfitura. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, bo sok zrobi się zanim zakończysz przygotowywać konfiturę. W ten sposób możesz przygotować jeszcze szybciej przetwory.

3) Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy podobnie jak sok.



Wskazówki

# Słoiki możesz dokładnie umyć i umieścić je w piekarniku w temp. 150 stopni - doskonale się wyparzą przed umieszczeniem w nich przetworów.

# Pektyny - to naturalne zagęszczacze. Zawierają je praktycznie wszystkie owoce ale jedne więcej inne mniej. Dodanie np. ok. 150g jabłek zagęści nam świetnie konfitury z 1kg owoców z mniejszą ilością pektyny.

# Do przetworów owocowych możemy też dodać około 150g warzyw bogatych w pektyny (dynia, marchew) na 1 kg owoców.

# W kwaśniejszym środowisku pektyny lepiej i szybciej działają. Dlatego do owoców (na 1 kg) można dodać 5-6 łyżek soku z cytryny lub żurawiny. Można też dodać całe owoce żurawiny lub pokrojoną cytrynę bez skórki i pestek przed krokiem z miksowaniem.

# Sok ze śliwek dobrze komponuje się z miodem lub miętą. Można go spożywać na świeżo lub stosować do przygotowania syropów, sosów, marynat, musów, deserów, koktajli a nawet domowego wina.

# To bardzo wartościowy sok. Znajdziemy w nim witaminy B1, B2, C i PP, w ciemnych odmianach jest sporo witaminy A. Zawiera też znacznie więcej potasu i fosforu - niż w soki z jabłek czy gruszek. Ponadto jest w nim wapń, magnez i żelazo.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Fit placuszki Stefanka - miodownik Zapiekanki z budki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeZaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyKiełki hodowane w woreczkach...