Białe bułeczki

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, bułeczki, piknik, śniadanie, domowe pieczywo



Białe bułeczki
 Białe bułeczki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300g kefiru
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 20-30g oliwy z oliwek
- 570g mąki pszennej typ 00
- 5g soli
- 2 łyżki aktywnego naturalnego zakwasu żytniego (opcjonalnie - doskonale poprawia strukturę i smak bułeczek)


Roztwór do smarowania:

- jajko do smarowania
- ziarna maku lub sezamu


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Białe bułeczkiBiałe bułeczki




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2-3 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na mniejsze porcje i wytaczamy z nich zgrabne maleńkie bułeczki i łączymy po pięć (tworząc kwiatki) pozostawiając małą szczelinę między nimi aby wyrosły.


Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 18-20 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.
Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.

Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Masło klarowane z Thermomix Chleb jogurtowy Szarlotka wałecka Różane ciasto ucierane z owocami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu

W perspektywie myślenia o opiece zdrowotnej, istotne jest wybrać miejsce, które zapewni całościowe wsparcie. Centra Medyczne w Niepołomicach to takie miejsca - unikalne na mapie miasta. Koncentrują się nie tylko na podstawowych aspektach medycyny, ale również tworzą przyjazne środowisko dla wszystkich pacjentów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowlątKiełki brokuła