Jesienne bułeczki

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, bułeczki, piknik, śniadanie, domowe pieczywo



Jesienne bułeczki
 Jesienne bułeczki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 270g kefiru
- 50g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
- 150g dyni pieczonej lub ugotowanych ziemniaków
- 630g mąki pszennej
- 8g soli


Roztwór do smarowania:

- jajko do smarowania
- ziarna białego maku lub sezamu


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

1) W naczyniu miksującym umieść:

270g kefiru, 30g drożdży świeżych, łyżkę miodu, 50g masła, 150g dyni pieczonej lub gotowanych ziemniaków.
2) Ustaw czas 3 minuty, temp. 37 stopni C. , obroty 4.
3) Dodaj 630g mąki pszennej i 8g soli.
4) Wymieszaj składniki na ciasto (Obroty 6, czas 15 sek., dalej czas 3 min. obroty interwał) - program wyrabiania ciasto.

5) Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 10-15 min.

6) Ciasto wyjmij z miseczki, podziel na 12 części. Wytaczamy z nich zgrabne bułeczki (12 szt.), dalej spłaszczamy ok. 1/3 powierzchni bułeczki (patrz zdjęcia).

7) Powierzchnię bułki przesmarować roztrzepanym jajkiem i dokładnie obtoczyć w maku lub sezamie (najwygodniej rozsypać mak lub sezam i w nim obtoczyć przesmarowaną jajkiem część bułki).

8) Układamy na desce i najlepiej małym wałkiem rozciągamy spłaszczoną część tak aby po założeniu na bułkę pokryła ją w całości. Cześć która zostanie - zawiniemy pod bułkę.

9) Dalej ostrym ostrzem wykonujemy nacięcie (tutaj zupełna dowolność, ważne aby było to małe nacięcie - podczas wyrastania jeszcze się naciągnie).
Tak przygotowaną powierzchnię naciągamy na bułkę i nieco zawijamy pod spód nadwyżkę ciasta.

Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 37-40 stopni C. i umieszczamy tam bułeczki na ok. 10-12 min. Po tym wstępnym wyrastaniu podnosimy temperaturę do 200 stopni (pieczenie góra-dół) i wypiekamy aż będą rumiane (ok. 22-25 min).
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Smacznego!

WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.
Mąka pszenna - może to być typ od "00" do 650. Im bliżej typu "00" tym bardziej puszyste i lekkie będą bułki.



Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).


Jesienne bułeczki



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ananasowo-malinowa chmurka Bagietki (styl włoski) CzekoLAdoWA Szybkie pierniczki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Kiełki amarantusaJagodzianki!Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?