Makowiec japoński

Popularne frazy: -> makowiec japoński przepis na Thermomix, makowiec przepis na Thermomix, makowiec z jabłkami przepis, makowiec japoński z jabłkami, makowiec z jabłkiem przepis, Wielkanoc, Boże Narodzenie, Ciasto do kawy



Makowiec japoński
 Makowiec japoński
 
 

Potrzebne składniki


- 350 g maku (suchy, nie mielony)
- 300 g cukru
- 240 g masła w temp. pokojowej
- 9 jajek
- 4 duże jabłka obrane bez gniazd (ok. 600 g w sumie)
- 1 budyń śmietankowy (w proszku)
- bakalie (orzechy, migdały, żurawina - 100g w sumie)
- 1 łyżeczka olejku do ciast migdałowego lub arakowego
- 8 łyżek kaszy manny (ok. 80-90g) kaszę mannę można zastąpić też 50g mąki kokosowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa


- 150g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka

Dekoracja:


- wiórki kokosowe

To ciasto może być bezglutenowe.

Jeżeli chcesz otrzymać z tego przepisu ciasto bezglutenowe to wystarczy kaszę mannę zastąpisz kaszą kukurydzianą.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Formę do pieczenia (jedna tortownica 30cm lub dwie tortownice małe ok. 15-18cm) wyłóż pergaminem.


Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)

Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków.
300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.)
Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 )
Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 )

W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki - budyń śmietankowy, bakalie, olejek migdałowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, wcześniej zmielony mak, (pomijając wcześniej oddzielone białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 )

Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 )

Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut.

Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową.


Przygotowanie polewy czekoladowej

:
Składniki na polewę umieść w małej miseczce pasującej średnicą do mniejszego garnka z wodą (ok. 300ml.). Na małym ogniu rozpuść polewę w kąpieli wodnej.

Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chałka - czarująca słodka buła Ananasowo-malinowa chmurka Jajka z kiełkami CzekoLAdoWA

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixBarów mlecznych nieprzemijający urokKiełki cebuliZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło