Rogaliki

Popularne frazy: -> Rogaliki, szybkie rogale, deserowe, do kawki, fingerfood



Rogaliki
 Rogaliki
 
 

Ciasto na rogaliki:


- 5 g drożdży
- szczypta cukru
- 250 g mąki pszennej
- 120 g margaryny
- 120 g śmietany, kwaśnej


Nadzienie:


- Twarda marmolada wieloowocowa.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix:

1. Składniki na ciasto podane w przepisie umieszczamy w naczyniu miksującym.

(20-35sek.| obr. 5 do 6)
2. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

4. Ciasto podzielić na małe porcje, rozwałkować po kole na grubość ok. 3-4 milimetry, wyciąć koło o średnicy ok. 18 cm.

Dalej koło rozciąć (tak jak się kroi pizzę na 8 kawałków. Na brzegach ułożyć solidną kosteczkę twardej wieloowocowej marmolady i zwinąć każdy z kawałków do środka. Powstaną maleńkie ciasteczka.

5. Układamy je dosyć luźno na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na 10-15 min.


Rogaliki można podawać same lub posypane cukrem pudrem.

Są bardzo trwałe ... z powodzeniem można zabrać ze sobą na jakąś wyprawę.

Nawet po 2-3 dniach smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: Sławomir Zabawa
Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Bananasowa chmurka Wielkanocna rolada schabowa Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Kiełki rzodkiewkiMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać