Napój pomarańczowo-cytrynowy

Popularne frazy: ->



Napój pomarańczowo-cytrynowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Potrzebne składniki

- 1 obrana dokładnie ze skórki cytryna
- 1 duża obrana dokładnie ze skórki pomarańcza
- 150ml wody niegazowanej
- 0-70g cukru (stosownie do upodobań smakowych)
- 700ml wody niegazowanej do rozcieńczenia powstałego koncentratu


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:

Obraną cytrynę i pomarańczę przecinamy na pół. Wyjmujemy pestki jeżeli jakieś są widoczne. Blenderem rozcieramy dokładnie cytrynę i pomarańczę z dodatkiem 150ml wody i ewentualnie cukru na jednolitą substancję koncentratu.


Dalej koncentrat rozpuszczamy w ok. 700ml wody niegazowanej. Dokładnie mieszamy. Można schłodzić. Mamy gotowy naturalny napój, tanio i zdrowo bez zbędnych dodatków i konserwantów!

Na zdrowie!




Przygotowanie w Thermomix

Obraną dokładnie ze skórek cytrynę i pomarańczę przetnij na pół, Wybierz pestki jeżeli są. Umieść w naczyniu miksującym wraz z cukrem i 150g wody niegazowanej (można też zamiast wody dać kostki lodu - napój będzie od razu schłodzony). ( obroty 10 czas 20 sekund). Po tym czasie uzupełnij naczynie wodą niegazowaną ok. 700ml i dokładnie zmiksuj (obroty 6 czas 10 sekund) Sprawdzamy smak, przelewamy do szklanek i popijamy!


Na zdrowie!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka bankietowe Pierniczki Baklava Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixJak zadbać o naczynie miksujące ThermomixZróbmy sobie delikatny domowy serek