Stefanka - miodownik

Popularne frazy: -> Miodownik, Stefanka, ciasto z kremem z kaszy manny, kasza manna w kremie, przepis na Stefankę thermomix, Miodownik przepis na thermomix, Wielkanoc, Boże Narodzenie, ciasto do kawy, czeskie ciasto, grysikowiec



Stefanka - miodownik
 Stefanka - miodownik
 
 

Klasyczne miodowo-piernikowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i kajmakiem. W niektórych miejscach znane też jako ciasto czeskie, miodownik z kaszą manną lub po prostu grysikowiec.


Bardzo smaczne ciasto a najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach od wykonania, gdy całość się przegryzie a miodowe placki zmiękną przechowywane w chłodnym miejscu. Idealne ciasto na świąteczny stół i inne imprezy.

Potrzebne składniki:

KREM Z KASZY MANNY:
- 650g mleka 3,2%
- 90g kaszy manny
- 90g cukru

CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 230g cukru pudru
- 2 jajka
- 350g masła, schłodzonego pokrojonego na kawałki
- 40g miodu (np. lipowy)
- 1 szczypta soli
- czubata łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
- 80g masła pokrojonego w kawałki

DEKORACJA:
- 30g pestek słonecznika
- 30g orzechów włoskich łuskanych

DODATKI:
- 200g masy kajmakowej lub krówkowej (można też zastąpić dżemem z czarnej porzeczki)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kaszę mannę i cukier, podgrzać 11 min| 90 stopni C | obr. 2 . Podczas gotowania nie zakrywaj otworu w pokrywie miarką thermomix-a, aby swobodnie parowało. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do przestygnięcia.

2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, 130g cukru pudru, jajka, 200g masła, miód, sól i przyprawę do pierników, wymieszać pomagając kopystką (20 sek. | obr. 5) Następnie wyrobić przy pomocy kopystki (1 min. | Interwał).

3. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć 150g masła, dodać 100g cukru pudru i ekstrakt z wanilii, wymieszać 2 min. | obr. 3 .
5. Założyć motylek Ustawić 1min. | obr. 3, w tym czasie stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego wcześniej ugotowaną i przestudzoną zupełnie kaszę mannę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

6. Rozgrzać piekarnik do temp.180 stopni C. Największą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

7. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15min (180 stopni C). Ciasto wyjąć z piekarnika i pokroić na 4 równe prostokąty. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Polewa czekoladowa:
8. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4sek. | obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, pestki słonecznika i orzechy - podgrzać 3 min. 30 sek. | 50 stopni C | obr. 3.


Składanie ciasta
9. Jedną warstwę ciasta posmarować 1/3 całkowitej ilości masy kajmakowej, następnie nałożyć 1/3 kremu z kaszy manny. Czynność powtarzać na kolejnych 2 podkładach z ciasta aż do wyczerpania kremu. Na ostatnią warstwę ciasta wylać tylko polewę czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki na około 2 godziny. Podawać schłodzone. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.


Smacznego!




WSKAZÓWKI

1) Podczas wyrabiania i wałkowania ciasta staraj się jak najmniej dotykać je rękoma. Wszystkie ciasta na bazie masła bardzo szybko się rozgrzewają w kontakcie z dłońmi przez co ich formowanie staje się trudniejsze.


2) Jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, niewygodne do wałkowania umieść je w lodówce na kilka minut. Poprawi się jego konsystencja.


3) Podczas wałkowania ciasta możesz pomagać sobie podsypująć niewielką ilość mąki. Ułatwi to rozwałkowanie ciasta.


4) Ciasto możesz rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Unikniesz w ten sposób konieczności podnoszenia go i przekładania. Rozwałkowane ciasto wystarczy dociąć np. nożem do pizzy do oczekiwanego rozmiaru i umieścić na blaszce wraz z papierem do pieczenia.


5) Gotowe ciasto będzie smaczniejsze gdy pozwolisz mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Podkłady z ciasta w poszczególnych warstwach zrobią się aromatyczne i wilgotne. Po upieczeniu podobnie jak pierniki ciasto jest bardzo kruche



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Pierogi z serem ricotta (na słodko)Mini pączki z serka ricottaMakowiec - zawijanyKoreczki focaccia

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Musli na zdrowie