Tarta ze śliwkami pod pierzynką

Tarta Agaty - ze śliwkami

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, tarta z budyniem i śliwkami, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto z węgierkami, delikatna tarta owocowa, przepis na thermomix, ciasto deserowe, ciasto śliwkowe



Tarta ze śliwkami pod pierzynką
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Ciasto na tartę:

- 250 g mąki pszennej typ 500
- 120 g masła zimnego
- 10 g cukru pudru
- 1 żółtko kurze
- 10 g wody letniej
- szczypta soli

Masa budyniowa:
- 5 żółtek kurzych, (oddzielone od białek)
- 50 g masła (w temp. pokojowej)
- 20 g cukru pudru
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- 100-140 g serka kremowego, (np. słodki serek homogenizowany)

Beza (pierzynka):

- 6 białek kurzych, (wszystkie jakie zostały po oddzieleniu żółtek)
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku

Śliwki:

12-15 śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych, (pokrojone na ćwiartki, tak aby ułożyć dokładnie jedną warstwę śliwek na tarcie)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na tartę

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 20-30 sek.)

Gotowym ciastem wylepiamy formę (ok. 20-25 cm), zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem.


tarta śliwkowa thermomix




Układamy na nim krążek papieru do pieczenia i przysypujemy np. grochem. (patrz zdjęcia)

tarta śliwkowa thermomix



Pieczemy 15 min w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 min w temp. 180 stopni C.

Śliwki:

(12-15 szt. zależnie od wielkości formy do pieczenia) myjemy i osuszamy.
Wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Śliwki należy ułożyć skórką do spodu ciasta na całej powierzchni upieczonego wcześniej podkładu pod tartę.

tarta śliwkowa thermomix



Masa budyniowa:

5 żółtek kurzych i cukier puder ucieramy na kogiel mogiel. (Obroty 3,5 z motylkiem, czas ok. 2 minut.)

Dalej dodajemy 50g masła (w temp. pokojowej), 1 łyżkę budyniu śmietankowego w proszku i serek kremowy (np. homogenizowany). Ustawiamy czas 3 min, obroty 3,5 z motylkiem, temperatura 37 stopni C.

Gotową masą budyniową zalewamy delikatnie śliwki umieszczone wczesniej na podkładzie do tarty.

Pianka - pierzynka

W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli.
Zakładamy motylek. (Obroty 3,5 - czas około 3,5 min.) Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min.) aż piana będzie lśniąca i sztywna)

Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku i jeszcze kilka sekund mieszamy. Wykładamy na ciasto i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.

tarta śliwkowa thermomix

Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C, dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C. po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę, aby ciasto wystygło. Wiem, że to trudne :) tak czekać ... ale jeżeli zależy nam na ładnych porcjach i wygodnym krojeniu może to być czynność niezbędna.

Smacznego.

tarta śliwkowa thermomix

WSKAZÓWKI:

W przepisie użyto śliwki żółte, ale równie dobrze a może nawet lepiej sprawdzą się popularne śliwki węgierki. Ważne aby nie była to odmiana bardzo soczysta.

Do pieczenia tart używam foremek z wyjmowalnym dnem. Bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tartę aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.


Przy ubijaniu piany najważniejszym jest aby dopilnować czystości naczynia przed ubijaniem i aby było dokładnie suche.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Domowy serek a'la ricotta Chlebek ziołowy Bułeczki hamburgerowe Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka