Bułeczki hamburgerowe

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki hamburgerowe, piknik, śniadanie



Bułeczki hamburgerowe
 Bułeczki hamburgerowe
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300ml mleka w temp. pokojowej (3 miarki thermomix)
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 1 łyżka miodu (najlepiej płynny)
- 1 łyżka masła (w temp. pokojowej)
- 560g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli

Przy wypiekaniu przyda się:

- forma silikonowa do wypieku bułek
(bez smarowania i podkładania papieru, aby bułeczki były równe i foremne).

Roztwór do smarowania:

- rozbite jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam lub biały mak


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Bułeczki hamburgeroweBułeczki hamburgerowe




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. rozcinamy na 12 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.


Układamy je zachowując sporą odległość na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem zmieszanym z sezamem. Sezam lepiej wymieszać z jajkiem i wtedy nakładać go na bułeczki - nie będzie tak odpadał od bułek po upieczeniu.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 15-17 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują z przygotowanymi w domu hamburgerami, które podczas wykonywania można dopasować do wielkości wcześniej upieczonych bułeczek.

Aby uzyskać wartościowe hamburgery jako dodatki użyjmy kilku zdrowych składników. Warzywa, sosy (najlepiej samodzielnie przygotowane z podstawowych produktów), można też do środka dodać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki).

Tak przygotowany domowy hamburger z całą pewnością zastąpi fastfoody u dzieci. Będzie równie smaczny, ale bez dodatków i polepszaczy. Będzie też bardziej wartościowy, jeżeli chodzi o wartości odżywcze.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Jesienne bułeczki Kremowa pasta śródziemnomorska Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Szybkie pierniczki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekWładza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania