Domowy serek a'la ricotta

Popularne frazy: -> domowy ser biały, ser z mleka, przepis na ser z thermomixa, ricotta domowa, jak zrobić ricottę w domu, ser ricotta z thermomix, ser biały z thermomix, piknik, śniadanie



Domowy serek a'la ricotta
 Domowy serek a'la ricotta
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


(powstanie ok. 400g serka ricotta)

- 1,8 - 2 litrów mleka 3,2% (najlepsze będzie to wprost od krowy, dobre też jest butelkowane ze sklepu, a unikać trzeba UHT)
- 50 ml octu jabłkowego


Przyda też się:

koszyczek do robienia sera



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Domowy serek a'la ricotta


Przygotowanie w Thermomix




1) Mleko przelej do naczynia miksującego. (Obroty 2, czas ok. 16-18 min. temp. 90 stopni) - ogrzewamy mleko.

2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).

3. Włączamy timer na 30 min i uruchamiamy. Pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na ten czas.

4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.




5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 2-3 godziny. Serek mamy gotowy.

Umieszczamy go w lodówce.

Smacznego!


Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek i pomidorami.

Po 4-5 dniach leżakowania serek nabiera lekko orzechowego smaku - dojrzewa.
Można go wykorzystać również do dań na słodko i słono. Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Baklava Różane drożdżówki Zapiekanki z budki Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Słodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kalorii

Słodycze z reguły są dla dzieci ulubionym smakołykiem. Tymczasem nadmiar cukru w diecie dziecka sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Powoduje otyłość, choroby serca, cukrzycę typu II i inne, poważne schorzenia. Wynika to z faktu, że w momencie jedzenia dużej ilości jedzenia z wysoką zawartością cukru, rzadziej sięga się po wartościowe posiłki takie jak produkty mleczne czy pełnoziarniste. Może to finalnie prowadzić do niedoborów cennych składników odżywczych, niezbędnych do intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka. Czy wiedziałeś, że przykładowo 80% dzieci spożywa za dużo cukru?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?W stronę zdrowia - zdrowsze produktySzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę