Domowy serek a'la ricotta

Popularne frazy: -> domowy ser biały, ser z mleka, przepis na ser z thermomixa, ricotta domowa, jak zrobić ricottę w domu, ser ricotta z thermomix, ser biały z thermomix, piknik, śniadanie



Domowy serek a'la ricotta
 Domowy serek a'la ricotta
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


(powstanie ok. 400g serka ricotta)

- 1,8 - 2 litrów mleka 3,2% (najlepsze będzie to wprost od krowy, dobre też jest butelkowane ze sklepu, a unikać trzeba UHT)
- 50 ml octu jabłkowego


Przyda też się:

koszyczek do robienia sera



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Domowy serek a'la ricotta


Przygotowanie w Thermomix




1) Mleko przelej do naczynia miksującego. (Obroty 2, czas ok. 16-18 min. temp. 90 stopni) - ogrzewamy mleko.

2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).

3. Włączamy timer na 30 min i uruchamiamy. Pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na ten czas.

4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.




5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 2-3 godziny. Serek mamy gotowy.

Umieszczamy go w lodówce.

Smacznego!


Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek i pomidorami.

Po 4-5 dniach leżakowania serek nabiera lekko orzechowego smaku - dojrzewa.
Można go wykorzystać również do dań na słodko i słono. Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Surówka grillowa Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekJak wyhodować kiełki w domu?Władza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania