Serek domowy z kefiru

Popularne frazy: ->



Serek domowy z kefiru
 
 

Składniki:

- 1 litr dobrego kefiru (najlepszy będzie swojski, jeżeli jest z marketu to staraj się aby lista jego składników była jak najkrótsza)



(z tych składników powinno wyjść ok. 250-300g serka)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Kefir w temperaturze pokojowej umieść w naczyniu miksującym. Otwór zakryj miarką thermomix-a. (Obroty wsteczne 1, czas 8 min. temp. 80 stopni) - ogrzewamy kefir aż osiągnie 80 stopni.

Jeżeli proces przebiegł pomyślnie powinny się w kefirze wytrącić skrzepy sera. Wyłącz thermomix i pozostaw w naczyniu jeszcze 20-30 minut aż przestygnie lekko.


Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką.


Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 10-12 godzin w lodówce. Serek mamy gotowy.

Przechowujemy go w lodówce.

Smacznego!



Serek najlepiej smakuje z odrobiną śmietany i soli.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wieniec z bułeczek pszennych Wielkanocny torcik - Marysieńka Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus Koktajl z jarmużem i kiełkami

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixMam Thermomix - co dalej?