Chleb jogurtowy

Lekki i miękki chlebek bułkowy

Popularne frazy: -> z jogurtem, jogurt, co zrobić z jogurtu, chleb z jogurtem, chleb na jogurcie, przepis na Thermomix pieczywo



Chleb jogurtowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 15g drożdży (świeże)
- 1 łyżeczka cukru (na drożdże)
- 80g wody ciepłej
- 300g mąki pszennej typ 550
- 100-120g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej, nie z lodówki)
- 1,5 łyżeczki soli


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Umieść wszystkie składniki podane w przepisie w naczyniu miksującym. Najlepiej w kolejności podanej na liście składników.(czas 15sek., obroty 5) i dalej (Obroty Interwał, czas 2minuty)

Wyrobione ciasto przekładamy do formy do pieczenia chleba (dół formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki można posmarować tłuszczem i posypać np. otrębami).

Umieszczamy w piekarniku (temperatura 50 stopni, czas 30-40minut, piekarnik nie musi się cały czas grzać - wystarczy go rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć) dalej gdy widzimy, że chleb na wyrósł podkręcamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20-30minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozwalamy chlebkowi odpocząć na kratce.



Chleb na jogurcie lub mleku ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo delikatny w smaku i miękki. Z tego ciasta możesz również wykonać wspaniałe bułeczki jogurtowe.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasto na makaron domowy Serek domowy z kefiru Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice SeroMaCzek

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Popularne wady wzroku i ich korekcjaDieta pudełkowa - idealna na wyjazdy służbowe i delegacjeCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Nie dodawaj tych owoców na surowo do galaretki ...