Groszek ptysiowy

Idealny dodatek do zup kremowych

Popularne frazy: ->



Groszek ptysiowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 240g wody
- 70g masła
- 230g mąki typ 500 (około 1 szklanka)
- 1 większa szczypta soli
- 3 całe jajka


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wodę i masło umieść w naczyniu miksującym. (czas 2min., temp. 50 stopni, obroty 2) podgrzewamy wodę i rozpuszczamy masło.

Dodaj pozostałe składniki (czas 1min., obroty 5)

Wyrobione, dosyć gęste ciasto przekładamy do szprycy. Wyciskamy na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Zostawiamy trochę miejsca pomiędzy groszkami - lekko urosną podczas pieczenia.

Umieszczamy blachę w piekarniku (temperatura 200 stopni, czas 10 minut, wypiekamy aż się zarumienią).
Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięci i zbieramy. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i dodawać do zup kremowych.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ulęgałkowe ciasto Calzone Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami Makowiec świąteczny

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliMam Thermomix - co dalej? Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Jak zadbać o naczynie miksujące Thermomix