Paszteciki

(doskonałe z barszczem)

Popularne frazy: -> paszteciki, paszteciki do barszczu, paszteciki przepis na Thermomix, piknik, piknikowe przekąski, fingerfood, party



Paszteciki
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Sprawdzony wielokrotnie przepis na doskonałe paszteciki.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



CIASTO
- 5-10g drożdży (świeże)
- szczypta cukru
- 280g mąki pszennej
- 120g margaryny
- 120g śmietany 18%
- spora szczypta soli


DODATKI
- twardy, prawdziwy pieczony pasztet mięsny lub warzywny
zobacz przepis na pasztet wałecki
- rozbite jajko do smarowania
- kminek, czarnuszka, sól, ser żółty lub inny dodatek do posypania wg uznania.

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni.


Przystępujemy do wyrobienia ciasta.
Wszystkie pozycje z grupy CIASTO wyrabiamy na jednolitą masę ciasta. (podobne będzie do ciasta na chleb czy bułki). Dobrze wyrobione będzie się bardzo lekko wałkowało.

Od wyrobionego ciasta urywamy kawałek wałkujemy na długi pasek o grubości ok 3mm. i długi na 35-40 cm. Odcinamy boki tak aby był równy i stożkowaty (patrz zdjęcie).


paszteciki do barszczu przepis


Z twardego pasztetu odcinamy słupek i zawijamy go w cieście (patrz zdjęcie).


Tak postępujemy z każdym z pasztecików. Smarujemy je rozbitym jajkiem. Układamy na blaszce do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy około 15 minut (grzałka góra i dół z termoobiegiem).


Paszteciki najlepiej smakują na ciepło. Można je też upieczone już zamrozić i ponownie rozgrzać gdy zaskoczą nas goście.

Doskonały dodatek do barszczu.

Smacznego!



Przygotowanie w Thermomix

Składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym. (Obroty 5 do 6, czas 20-25 sek.)

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Urywamy małą porcję ciasta tworzymy rulonik o grubości ok 1 cm i długości 20-25cm. Dalej rulonik należy rozwałkować na pasek o szerokości ok. 2cm, na solidną długość (35-40cm) i grubość ok 3mm. Pasek po brzegach odcinamy nożem aby uzyskać równe brzegi, aby paszteciki po upieczeniu miały ładne, równe żeberka.


Twardy, pieczony pasztet kroimy na porcje ok. 5cm długości, 1cm grubości i 1cm szerokości. Układamy pasztet na końcu paska ciasta i zwijamy (patrz foto).
Tak zwijamy wszystkie paszteciki - z tej porcji ciasta powinno wyjść ok 20szt.
Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem, można posypać kminkiem, solą, serem żółtym (w zależności kto co lubi).

Ułożone dosyć luźno na blaszce do pieczenia wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Można je podawać na ciepło i na zimno np. z barszczem.


Bardzo dobrze sprawdzają się też zamrożone. Wyjęte po kilku dniach gdy nas zaskoczy ktoś znajomy ... 5min w rozgrzanym piekarniku i lądują na stole jak upieczone przed chwilą ...

Zapach i smak nie do podrobienia!
Gorąco polecam!

PS. Pasztet do pasztecików można zrobić samemu w domu! Będzie najlepszy!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Domowe krakersy Chleb weselny (Thermomix) Sernik pod czekoladową kołderką Białe Brigadeirao

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeCzy z tej mąki będzie chleb?Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczyny