Sok z malin + dżem malinowy

Popularne frazy: -> sok malinowy, z malin, przepis thermomix, jak zrobić sok z malin, dżem z malin, malinowy dżem



Sok z malin + dżem malinowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Sok z malin

- 250ml ciepłej wody
- 800 g malin oczyszczonych
- 300 g cukru


Dżem z malin:

- pozostałość po wykonaniu soku z malin
- 250g cukier żelujący 3:1
(jeżeli chcesz otrzymać bardziej naturalny dżem to cukier żelujący możesz zastąpić cukrem i jednym z owoców: jabłka, porzeczki, borówki, cytryny, mirabelki, banany, brzoskwinie lub pigwy, które w swoim składzie posiadają naturalną pektynę).


Zobacz też ...


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie soku

Przygotuj sobie 2 wyparzone słoiki (ok. 2 x 700ml)

Do naczynia miksującego wlej 250ml wody (dwie i pół MT wody)

Zamknij naczynie miksujące.

Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 800 gram oczyszczonych malin. Dalej wsyp 300 gram cukru kryształu. Po środku rozgarnij maliny i cukier na boki aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 16 minut, temp. Varoma, obroty 2) Na 6 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól aby sok odciekł jeszcze przez 2 minuty po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.


Wykonanie dżemu

Do naczynia miksującego wlej masę owocową, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj cukier żelujący (stosownie do wagi podanej na opakowaniu).(Czas 4-6minut, temp. 90 stopni, obroty 4-4,5)
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy podobnie jak sok.
Smacznego!


Wskazówki

# Słoiki możesz dokładnie umyć i umieścić je w piekarniku w temp. 150 stopni - doskonale się wyparzą przed umieszczeniem w nich przetworów.

# Podany tutaj sposób na wykonanie soku przetestowano wielokrotnie! Przerobiono w ten sposób ponad 40 kilogramów malin zanim opublikowano ten przepis.

# Pektyny - to naturalne zagęszczacze. Zawierają je praktycznie wszystkie owoce ale jedne więcej inne mniej. Dodanie np. ok. 150g jabłek zagęści nam świetnie dżem z 1kg owoców z mniejszą ilością pektyny.

# Do przetworów owocowych możemy też dodać około 150g warzyw bogatych w pektyny (dynia, marchew) na 1 kg owoców.

# W kwaśniejszym środowisku pektyny lepiej i szybciej działają. Dlatego do owoców (na 1 kg) można dodać 5-6 łyżek soku z cytryny lub żurawiny. Można też dodać całe owoce żurawiny lub pokrojoną cytrynę.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ryba po grecku - inaczej Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Tort Ulęgałkowe ciasto

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznym

Planujesz zrzucić zbędne kilogramy? Proces odchudzania wcale nie musi być trudny. Wystarczy, że sięgniesz po zdrowe metody i wsparcie, takie jak catering dietetyczny. Odkryj sposób, który pomoże Ci schudnąć zdrowo i przyjemnie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka