Sok z malin + dżem malinowy

Popularne frazy: -> sok malinowy, z malin, przepis thermomix, jak zrobić sok z malin, dżem z malin, malinowy dżem



Sok z malin + dżem malinowy
 
 

Składniki:

Sok z malin

- 250ml ciepłej wody
- 800 g malin oczyszczonych
- 300 g cukru


Dżem z malin:

- pozostałość po wykonaniu soku z malin
- 250g cukier żelujący 3:1
(jeżeli chcesz otrzymać bardziej naturalny dżem to cukier żelujący możesz zastąpić cukrem i jednym z owoców: jabłka, porzeczki, borówki lub pigwa, które w swoim składzie posiadają naturalną pektynę).



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>





Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie soku

Przygotuj sobie 2 wyparzone słoiki (ok. 2 x 700ml)

Do naczynia miksującego wlej 250ml wody (dwie i pół MT wody)

Zamknij naczynie miksujące.

Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 800 gram oczyszczonych malin. Dalej wsyp 300 gram cukru kryształu. Po środku rozgarnij maliny i cukier na boki aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 16 minut, temp. Varoma, obroty 2) Na 6 minut przed końcem zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól aby sok odciekł jeszcze przez 2 minuty po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.


Wykonanie dżemu

Do naczynia miksującego wlej masę owocową, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj cukier żelujący (stosownie do wagi podanej na opakowaniu).(Czas 4-6minut, temp. 90 stopni, obroty 4-4,5)
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy podobnie jak sok.
Smacznego!


Wskazówki

# Słoiki możesz dokładnie umyć i umieścić je w piekarniku w temp. 150 stopni - doskonale się wyparzą przed umieszczeniem w nich przetworów.

# Podany tutaj sposób na wykonanie soku przetestowano wielokrotnie! Przerobiono w ten sposób ponad 40 kilogramów malin zanim opublikowano ten przepis.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Zupa krem z krewetek Szarlotka wałecka Mini pączki z serka ricotta Chleb weselny (Thermomix)

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?