CzekoLAdoWA

Popularne frazy: -> fondant cake, zachcianka czekoladowa thermomix, ciasto do kawy, płynna czekolada, czekoladowa, przepis na thermomix, ciasteczka z płynną czekoladą, szybkie ciasto czekoladowe, lawa, lava, płynna czekolada, walentynki, szybki deser



CzekoLAdoWA
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Ciasto:


- 200 g czekolady 70%-owej
- 100 g masła
- 3 jajka kurze
- 100 gram cukru kryształu
- 30g mąki pszennej

Opcjonalnie: można dodać element smakowy w postaci ostrej papryki lub kardamonu (niewielka ilość)

Do dekoracji:



- cukier puder
- listki mięty

Zobacz też: więcej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix-ie:

Uruchom piekarnik aby rozgrzał się do 200 stopni C. Na kuchence na małym ogniu ustaw mały garnek, wlej do niego ok. 0,5 l wody. Na garnku umieść metalową miseczkę. W miseczce umieść masło i czekoladę aby się rozpuściły.

W tym czasie umieść w naczyniu miksującym motylek. Do naczynia wbij 3 jajka i dodaj cukier kryształ (Czas 5 minut, obroty 3,5) - ucieramy jajka z cukrem.

W czasie gdy jajka będą się ucierać rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmij z ognia, aby nieco przestygła.

Przygotuj też 4 foremki (kokilki) - (patrz wskazówki na końcu przepisu).





czekoladowa lawa





Kiedy już mamy ubite jajka (taki kogiel mogiel) do naczynia miksującego dodajemy mąkę pszenną oraz opcjonalnie wybraną przyprawę. Ustawiamy (obroty poziom 2) i mieszamy , nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce wcześniej przygotowanej czekolady.

Kiedy składniki połączą się dokładnie wyłącz thermomix, wyjmij motylek i za pomocą kopystki rozdziel ciasto do czterech foremek (kokilek), tak aby wypełniły je na 3/4 wysokości.

Tak przygotowane umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia 10-12 minut. Odczekaj 2-3 min. po wyjęciu z piekarnika.





czekoladowa lawa





Desery wybijamy z foremek. Dekorujemy i podajemy najlepiej od razu po wyjęciu z foremek.

Wskazówki

# Aby desery wyszły bez problemu z foremek przed wlaniem ciasta wysmaruj je dokładnie masłem a na dnie foremek umieść koła z papieru do pieczenia. Tak przygotowana foremka sprawi, że wyjmiesz deser nie uszkadzając go bez najmniejszych problemów.

# Aby wyjąć deser z foremki przykryj go talerzykiem deserowym, odwróć i potrząśnij kilka razy. Po podniesieniu foremki deser sam wyskoczy z niej.

# Aby uzyskać efekt płynnej czekolady (lawy) wylewającej się po przecięciu koniecznie podaj deser zaraz po wyjęciu z foremek. Późniejsze podanie nie ujmuje niczego w smaku - czekolada będzie tylko nieco mniej płynna.

Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Białe bułeczki Domowy serek a'la ricotta Crumble z jabłkami i orzechami Ulęgałkowe ciasto

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Bułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacieCzęsto zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Kiełki to samo zdrowie!Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom