Masło ziołowo-czosnkowe

Popularne frazy: -> masło z thermomix, masło ziołowe, masło do ziołowego chlebka, smaczne masło, masło z ziołami, masło ziołowe do steka, przepisownia, masło ziołowe jak zrobić, piknik, śniadanie, grill, wielkanoc



Masło ziołowo-czosnkowe
 
 

Składniki:

- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (przekrojona na pół)
- szczypta soli
- pęczek pietruszki (same listki)
- pęczek bazylii (same listki)
- 500-600ml śmietany 30%




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Zamykamy naczynie miksujące i uruchamiamy noże obr. 8. Na wirujące noże wrzucamy obrane ząbki czosnku, połówki cebuli, pietruszkę i bazylię. Spadając na noże poszatkują się na drobne kawałeczki.
2. Zatrzymujemy noże, dodajemy szczyptę soli i wlewamy śmietanę 30% (najlepiej taką 10 minut wcześniej wyjętą z lodówki, aby nie była bardzo zimna). 20 sek. | obr. 10
3. Dalej załóż motylek i rozpocznij ubijanie masła. (obr. 3,5) do czasu aż powstanie masło.

Wystarczy masło oddzielić od maślanki w koszyczku. Maślankę zachowaj - przyda się do wypiekania chleba lub bułek.

Masło możesz wykorzystać do smarowania chleba lub do innych przepisów np. chlebka ziołowego.


WSKAZÓWKA:
Pozostałość po ubijaniu masła (ziołową maślankę) wykorzystaj do zrobienia ciasta na chleb lub bułeczki ziołowe.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Koreczki focaccia Pomarańczowo - migdałowe ciasto Majonez domowy Pierogi z serem ricotta (na słodko)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać