Mas³o zio³owo-czosnkowe

Popularne frazy: -> mas³o z thermomix, mas³o zio³owe, mas³o do zio³owego chlebka, smaczne mas³o, mas³o z zio³ami, mas³o zio³owe do steka, przepisownia, mas³o zio³owe jak zrobiæ, piknik, ¶niadanie, grill, wielkanoc



Mas³o zio³owo-czosnkowe
 
 

Obserwuj co trafia pod nó¿ -> Do³±cz tutaj


Sk³adniki:


- 2 z±bki czosnku
- 1 ma³a cebula (przekrojona na pó³)
- szczypta soli
- pêczek pietruszki (same listki)
- pêczek bazylii (same listki)
- 500-600ml ¶mietany 30%


Chcesz byæ informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Do³±cz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Zamykamy naczynie miksuj±ce i uruchamiamy no¿e obr. 8. Na wiruj±ce no¿e wrzucamy obrane z±bki czosnku, po³ówki cebuli, pietruszkê i bazyliê. Spadaj±c na no¿e poszatkuj± siê na drobne kawa³eczki.
2. Zatrzymujemy no¿e, dodajemy szczyptê soli i wlewamy ¶mietanê 30% (najlepiej tak± 10 minut wcze¶niej wyjêt± z lodówki, aby nie by³a bardzo zimna). 20 sek. | obr. 10
3. Dalej za³ó¿ motylek i rozpocznij ubijanie mas³a. (obr. 3,5) do czasu a¿ powstanie mas³o.

Wystarczy mas³o oddzieliæ od ma¶lanki w koszyczku. Ma¶lankê zachowaj - przyda siê do wypiekania chleba lub bu³ek.

Mas³o mo¿esz wykorzystaæ do smarowania chleba lub do innych przepisów np. chlebka zio³owego.


WSKAZÓWKA:
Pozosta³o¶æ po ubijaniu mas³a (zio³ow± ma¶lankê) wykorzystaj do zrobienia ciasta na chleb lub bu³eczki zio³owe.



Podoba siê przepis?
Chcesz byæ informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Do³±cz do nas TUTAJ >>

Sprawdzi³a¶/e¶ przepis? Wysz³o super?
Wy¶lij nam zdjêcie swojego dzie³a ... umie¶cimy je na stronie.
Aby wys³aæ zdjêcie do³±cz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
¯yczymy smacznego i czekamy na Twoj± fotkê!


Ciekawy artyku³? Podziel siê z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Wieniec z bu³eczek pszennych Pierniczki Chrupi±ce kawowe gofry - fit Pierogi z serem ricotta (na s³odko)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostêpnia przepisy za darmo. Korzystaj wiêc z nich do woli.
Je¿eli udostêpniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupe³ne minimum jakie mo¿esz zrobiæ, aby pokazaæ, ¿e szanujesz pracê innych.
Je¿eli serwis jest dla Ciebie pomocny poleæ go innym - bêd± Ci wdziêczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kie³ki broku³a


Kie³ki broku³a (Brassica) zawieraj± bardzo du¿e ilo¶ci sulfofranu, dziêki czemu wykazuj± silne dzia³anie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieæ, ¿e zawarto¶æ sulfofranu w kie³kach jest 20 do 30 razy wiêksza ni¿ w dojrza³ej ro¶linie.
Ponadto kie³ki broku³a pomagaj± obni¿yæ ci¶nienie krwi, zapobiegaj± chorobom uk³adu krwiono¶nego i udarom mózgu, a tak¿e dziêki wysokiej zawarto¶ci antyoksydantów wzmacniaj± uk³ad odporno¶ciowy i nerwowy.

Badania wskazuj± równie¿ na to, i¿ zawarte w kie³kach broku³a substancje antybakteryjne zwalczaj± szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecno¶æ w organizmie zwiêksza ryzyko wyst±pienia takich schorzeñ jak zapalenie ¿o³±dka typu B (mog±ce prowadziæ do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kie³ki broku³a to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwiêcej sulfofranu znajduje siê w m³odych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt d³ugie przechowywanie w lodówce powoduje utratê tej cennej substancji, dlatego te¿ najlepiej jest spo¿ywaæ ¶wie¿o wyhodowane kie³ki broku³a.

czytaj wiêcej...


Inne artyku³y - ( 6 )

Kie³ki hodowane w woreczkach...Czy z tej m±ki bêdzie chleb?Czy kie³ki wszystkich ro¶lin nadaj± siê do spo¿ycia?