Przygotowanie w Thermomix
1. Do naczynia miksującego wrzuć drożdże, szczyptę cukru, 500g mąki pszennej, sól i ok. 300g wody ciepłej.
(30 sek. | obr. 5) Dalej uruchom wagę, dodaj ok.40g oleju
(2 min. | Interwał) - wyrabiamy ciasto jak na chleb czy bułki.
2. Wyrobione ciasto umieszczamy w większej misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Przystępujemy do przygotowania farszu.
4. W suchym naczyniu miksującym umieszczamy ser żółty.
(10 sek. | obr. 8). Do rozdrobnionego sera dodajemy mozarellę i ser, sól, pieprz i ulubione przyprawy.
(1,5 min. | obr.3)
5. Przystępujemy do wypiekania. Odrywamy kawałek ciasta. Lekko go rozpłaszczamy. Na środku układamy kulę farszu serowego. Zamykamy farsz formując sakiewkę. Dalej lekko spłaszczamy, aby utworzył się placek i dalej pomóż sobie wałkiem aby powstał półcentymetrowej grubości placek. Wypiekamy go na suchej patelni lub naleśnikarce.
6. Pieczemy z jednej strony aż od spodu się zarumieni, wtedy odwracamy i podobnie z drugą stroną.
7. Podajemy wprost po upieczeniu na ciepło z masełkiem.
Smacznego!
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Redakcja poleca: Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt
Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.
czytaj więcej...