Przygotowanie w Thermomix
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C
2. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
3. Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
4. Oddzielić białka od żółtek.
5.
Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę
(4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i
ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
6.
Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej
(ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać
(30-40 sek. | obr. 1).
7. Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
8. Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.
Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
10. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrój je na 3 blaty.
Mamy gotowe podkłady biszkoptowe.
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Redakcja poleca: Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt
Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.
czytaj więcej...