Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

Popularne frazy: -> pieczywo, bułki, krakowskie wypieki, obwarzanek, obwarzanki bulki, domowe obwarzanki, obwarzanki przepis na Thermomix, Thermomix Party, precle, precelki



Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)
 
 

Obowiązkowy punkt programu wizyty w Krakowie. Kiedyś często bywałem w Krakowie ... Smaki jakie przywodzi mi na myśl to miasto często biegną w kierunku sprzedawanych na ulicy obwarzanków. Jako, że teraz do Krakowa daleko - trzeba było sobie jakoś poradzić... odtwarzam więc smak tej przekąski rodem z grodu Kraka. Nie byłbym oczywiście sobą, gdybym nie dodał tam coś swojego ... Oceńcie sami.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)


SKŁADNIKI NA CIASTO:

- ok. 300 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 25g świeżych drożdży
- szczypta cukru na drożdże
- 25g ziaren słonecznika (najlepiej takie ogrzane na patelni - mają więcej aromatu)
- 560g mąki pszennej
- 5-10g soli (zależy od upodobań smakowych)
- 2-3 łyżki oleju z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- duża łyżka miodu płynnego


Do smarowania:
- 1 roztrzepane jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam, mak lub gruboziarnista sól


obwarzanki

Przygotowanie

Drożdże umieść w szklance z odrobiną mleka i szczyptą cukru. Pozwól aby rozpoczęły pracę (pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut).



W dużej misie połącz wszystkie składniki wraz z drożdżami w jednolite ciasto. Trzeba je dosyć długo wyrabiać aby było miłe w dotyku i sprężyste. (Można sobie pomóc robotem do wyrabiania ciasta). Tak wyrobione ciasto pozostaw w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość (około 1-1,5 godziny).



Gdy ciasto podrośnie wyjmij z miski podsyp lekko mąką i uformuj rulon. Podziel na równych 12 części. Z każdej uformuj rulon długości ok. 50cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcie poglądowe)



Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).


Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.

Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja! Smacznego!



Przygotowanie w Thermomix



1) Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomix-a. Najlepiej w kolejności podanej w liście składników.

2) Zamieszaj składniki ciasta (czas 15sek.| obr.6).

3) Wyrabiamy ciasto (2 min. | pozycja interwał). Ciasto wyjmujemy z thermomix-a i umieszczamy w miseczce na około 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu.

4) Gdy ciasto podrośnie wyjmij je z miski i uformuj rulon. Podziel go na 12 równych części. Z każdej z części uformuj rulon o długości około 50 cm. Złóż na pół i skręć dosyć mocno. Wolne końce połącz ze sobą aby utworzyły okrągły obwarzanek. (patrz zdjęcia poglądowe). Odłóż na arkusz papieru do pieczenia. Pozostaw uformowane obwarzanki na 10 minut aby odpoczęły po formowaniu. W tym czasie zagotuj 1,5 litra osolonej wody z łyżką cukru w garnku. Gdy woda zacznie wrzeć umieszczaj w niej obwarzanki. Trzeba je obgotować przez 1 minutę z każdej strony. Obgotowane odkładaj na blachę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia (patrz zdjęcie poglądowe).

5) Teraz rozbitym jajkiem z łyżką ciepłej wody i sezamem (lub makiem) smaruj powierzchnię każdego z obwarzanków.

6) Blachę umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut). Po upieczeniu przełóż je do koszyka lub na kratkę do wystygnięcia. Pozostała tylko degustacja!

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Karpatka doskonała (Thermomix) Chrupiące kawowe gofry - fit Pasztet wałecki - pasztet babci Uli Ciasteczka z wróżbą

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomLeczenie wad postawy przez siedzący tryb życiaPierogi Wszyscy o śliwkach wiedzą dużo