Sernik pod czekoladową kołderką

Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodzenie, Sernik z czekoladą, ciasto do kawy



Sernik pod czekoladową kołderką
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

Masa serowa
- 500 g sera białego tłustego
- 20 g budyniu waniliowego, (w proszku z cukrem)
- 250 g słodkiego mleka zagęszczonego
- 2 białka kurze
- 0,5 limonki, (sam sok wyciśnięty)
- 10 g cukier wanilinowy


Wierzchnia warstwa masy serowej
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka stołowa cukru pudru


Kołderka czekoladowa
- 4 żółtka kurze
- 30 g cukru pudru
- 0,5 łyżki kakao
- 60 g śmietanki kremówki 30%
- 50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
- 200 g gorzkiej czekolady 70%-towej


Pianka z białek
- 2 białka kurze
- 50 g cukru
- maleńka szczypta soli



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Sernik pod czekoladową kołderką


Przygotowanie w Thermomix

Masa serowa:


1. Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni i przygotuj tortownicę (najlepsza będzie zbliżona do 18 cm średnicy i 8cm wysokości). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

2. Wszystkie składniki z pozycji "masa serowa" wrzucić do naczynia miksującego. (2min. | obr. 7-8). Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i umieść w rozgrzanym już piekarniku (175 stopni) na 35 minut.

3. Wierzchnia warstwa masy serowej.
Załóż motylek. Do naczynia miksującego wlej 150g kwaśnej śmietany 18% i dodajemy łyżkę stołową cukru pudru. (15 sek. | obr. 3). Masą tą polewamy sernik po 35 minutach pieczenia i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut temp. 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy sernik i pozostawiamy do wystygnięcia.

Czekoladowa kołderka:

4. Gdy mamy już zupełnie wystygnięty sernik zabieramy się za przygotowanie musu czekoladowego. Nie można go wylewać na gorący sernik.

5. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z przepisu w pozycji "kołderka czekoladowa". (3 min. | 60 stopni | obr. 3). Po uzyskaniu gładkiej masy przelewamy w całości do miseczki pomagając sobie kopystką. Thermomix myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

6. Piana z białek

W suchym i czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek. Wlewamy 2 białka kurze + odrobina soli.

Pianę ubijamy na sztywno ( 3min. | obr. 3,5). Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier (bez pośpiechu) i dalej ubijamy (obr. 3,5) aż piana będzie błyszcząca. Tak przygotowaną pianę łączymy bardzo delikatnie (najlepiej dodając po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszając). Gotowy mus czekoladowy wylewamy na sernik (jeszcze w tortownicy) zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Dopiero wtedy sernik da się wyjąć z formy i pokroić.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka bankietowe Czworaczek - chleb pszenno-żytni Domowe krakersy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeZ jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?