Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki rzodkiewki - zawierają bardzo duże ilości witaminy C, zbawiennie działają na podniesienie odporności organizmu. Ze względu na dużą zawartość siarki, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Zobacz też:


Pychotka znana też jako Pani Walewska

Pychotka znana też jako Pani Walewska 

Popularne frazy: | *

ciasto do kawy, Pani Walewska, walewska przepis na thermomix, ciasto z budyniem, ciasto migdałowe, najsmaczniejsze ciasto

Składniki:

Ciasto na formę/blachę 2 x ok. 28 cm x 17 cm)
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny, (w temp. pokojowej)
- 4 żółtka
- 100 g cukru, (może być cukier puder)
----- -------------
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g płatków migdałowych


BEZA
- 6 białek
- 12 łyżek cukru, (drobny kryształ będzie najlepszy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


KREM
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 40 g cukru kryształu
- 1 cukier migdałowy
- 200 g masła z lodówki, pokrojone w kostkę
- kilka kropel aromatu migdałowego, (lub dwie łyżki Amaretto)


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie budyniu

1) Załóż motylek Dalej składniki: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka, cukier, cukier migdałowy (wszystko wg. ilości podanych w przepisie).
8 min. | temp. 90 stopni | obr. 2).
Gotowy budyń przelej do miski i pozostaw do zupełnego wystygnięcia. Przykryj szczelnie miskę. Budyń użyj zupełnie zimny do przygotowania kremu.


2) Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni.
3) Do naczynia miksującego wrzuć wszystkie składniki na ciasto (pomijając dżem i płatki migdałowe) w kolejności podanej w przepisie.
(40 sek. | obr. 6).
Jeżeli ciasto podczas wyrabiania rozrzuci się po brzegach naczynia miksującego użyj kopystki, aby zepchnąć je na noże.
4) Wyjmij ciasto, podziel na 2 równe części i rozmieść je równo w dwóch foremkach.
5) Wyłożone ciastem formy posmaruj dżemem porzeczkowym na całej powierzchni.
6) Naczynie miksujące umyj i dokładnie osusz np. ręcznikiem papierowym.

7) Załóż motylek W naczyniu miksującym umieść 6 białek i ubij na sztywną pianę.
(ok. 3 min. | obr 3,5).

8) Gdy piana jest już ubita na sztywno dodawaj po jednej łyżce cukru stopniowo aż do wsypania 12 łyżek. Ciągle ubijając (motylek, ok. 2 min. | obr. 3,5) Nie spiesz się przy wsypywaniu cukru, dodaj go stopniowo - wtedy piana pozostanie pulchna, lśniąca i dobrze ubita.

9) Zatrzymaj noże. Otwórz naczynie miksujące. Na koniec do piany dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie zamieszaj kopystką. (można zamieszać delikatnymi obrotami ale łatwo jest zepsuć pianę więc bezpieczniej zrobić to ręcznie)

10) Wyjmij delikatnie bezę (ubitą pianę) na wcześniej przygotowane placki pokryte dżemem porzeczkowym. Rozprowadź równomiernie pianę i pokryj ją płatkami z migdałów.

11) Umieść blachy w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku - pieczemy około 40 min.

12) Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.


KREM:

13) Załóż motylek
Wrzuć 200g masła pokrojonego w niedużą kostkę. Rozetrzyj masło na pulchną masę. (ok. 20 sek. | obr. 3,5).

14) Dodaj po łyżce zimny budyń (wcześniej przygotowany i wychłodzony) (Motylek, 1 min. | obr. 3)
Gdy składniki się połączą dodaj aromat migdałowy lub amaretto. Jeszcze przez chwile mieszając krem.

15) Gotowe ostudzone placki przełóż kremem i umieścić w lodówce na około 4 godziny.

16) Zaproś znajomych na degustacje i słuchaj jak chwalą :)

Poezja smaków! Smacznego!



WSKAZÓWKI
# gdy przygotujesz budyń koniecznie przykryj go w miseczce. Bez przykrycia wyschnie wierzchnia warstwa.

# do kremu dodaj zimy budyń. Ciepły rozpuści ci masło!

# krem wykładaj na ostudzone placki. Tutaj nie ma kompromisów. Ciepłe rozpuszczą ci krem.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Ciasteczka z wróżbąPijana zakonnica (przepis na Thermomix)Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca:
Mam Thermomix - co dalej?

Mam Thermomix - co dalej? Nic prostszego - zapraszamy do naszej grupy tematycznej na Facebook.pl. Tutaj możesz do nas dołączyć aby czerpać inspiracje do wykorzystania tego robota kuchennego w codziennych działaniach...
Dołącz do nas: Dołącz teraz - grupę tworzy już ponad 130 000 osób.

Przepisy na Thermomix znajdziesz też na naszej stronie
Miłego miksowania i wpadaj do nas częściej!

 »» czytaj więcej





Inne artykuły

Catering dietetyczny testowany przez GwiazdyKontuzje a rehabilitacja sportowa