Krem czekoladowy nie tylko do tortów

Popularne frazy: -> krem czekoladowy, krem do tortów, krem czekoladowy do tortu przepis, ciasto czekoladowe, krem czekoladowy do babeczek,krem czekoladowy do ciasta, krem czekoladowy przepis na Thermomix, krem czekoladowy do kruchych babeczek, torty



Krem czekoladowy nie tylko do tortów
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 150g cukru kryształu
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 250g dobrego masła
- 200g czekolady gorzkiej (z 70% zawartością kakao)
- 2 łyżeczki kakao
- 3-4 łyżki mocnego alkoholu (opcjonalnie)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) Rozpuszczamy kostki gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej aby uzyskać płynną czekoladę. Ustaw mały garnek na kuchence wlej ok 500ml wody, przykryj miseczką tak aby zakryła cały otwór w garnku. Na miseczkę wrzuć kostki czekolady. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia całości. Odstaw do przestygnięcia.

2) W thermomixie przygotowujemy cukier puder. Do naczynia miksującego wrzuć 150g. cukru kryształu ( 30 sek. | obr. 10).

3) Do naczynia miksującego załóż motylek. Wrzucamy 3 żółtka i ucieramy (ok. 3-4 min. | obr. 3,5). Dalej dodajemy masło w małych porcjach i ucieramy (ok. 2 min. | obr. 3,5). Do pulchnej - utartej masy dodajemy 2 łyżeczki kakao i małymi porcjami lekko schłodzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy (obroty 3,5).

4) Po dodaniu całej czekolady na sam koniec dodajemy 3-4 łyżki alkoholu. Zamieszać. (15 sek. | obr. 3). Krem mamy gotowy.

5) Przed smarowaniem koniecznie lekko schłodzić w lodówce.


najlepszy krem czekoladowy do tortów


WSKAZÓWKI

# Krem nadaje się doskonale do tortów na bazie kremu czekoladowego, ciast, babeczek, mufinek, ciasteczek i rurek.

# Na większe ciasta można zrobić od razu z podwójnej porcji.

Boski w smaku!
Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Ryba po grecku - inaczej Focaccia Makowiec - zawijany

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!Kiełki soczewicy czerwonejKiełki rzodkiewki