Paluchy - Grissini

Popularne frazy: -> pieczywo, przystawka, przystawki, śniadanie, piknik, impreza, prywatka, przepis na thermomix



Paluchy - Grissini
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:


- 10g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 330g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- łyżeczka przyprawy do pizzy (można też zioła dobrać sobie samemu wśród tych ulubionych)

Dodatki:

- oliwa z oliwek do smarowania
lub jajko rozbite z łyżką wody.



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix



1) Wszystkie składniki na paluszki w podanej kolejności wrzucamy do naczynia miksującego ( 30sek. | obr. 6 ).

2) Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego. Formujemy wałek grubości 2-3 cm. Dzielimy na kawałki wielkości solidnych kopytek. Dalej z każdego kawałka ręcznie formujemy paluszki grubości ok. 1 cm.

3) Uformowane paluszki układamy na blaszce do pieczenia lub na macie silikonowej. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki rozbitym jajkiem z łyżką wody lub oliwą z oliwek.

4) Umieszczamy w piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni C. (czas około 15 min.)

Paluszki genialnie sprawdzą się na imprezach jako "zagrycha" wraz z różnymi dipami.


Smacznego!




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Koktajl z żurawiną Toskański makaron PICI Sernik gotowany z musem z owoców borówki Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )