Ciasto na makaron domowy

Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron domowy, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron domowy jak zrobić



Ciasto na makaron domowy
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu
- 80g pszennej mąki (najlepiej typ "00"
- spora szczypta kurkumy
- 2 jajka kurze
- 20g oliwy z oliwek
- (opcjonalnie jeżeli potrzeba) 2-3 łyżki wody aby poprawić konsystencję ciasta gdy jest zbyt suche.


Dodatki:

- mąka pszenna do podsypywania
- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać makaron smakowy)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (40-50 sek. pozycja 5-6) - szybkie mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania zwalniając obroty co kilka sekund sprawisz, że ciasto sklei się w jedną kulę.



Wyjmij ciasto podziel na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj za pomocą wałka podsypując mąką. Makaron można pokroić ręcznie, ale polecamy skorzystać z najprostszej maszynki do makaronu. Praca zamieni się w przyjemność, a makaron domowy zagości na stałe w Twoim domu!





makaron przepis thermomix





makaron przepis thermomix




Wskazówki

# Makaron gotujemy w dużym garnku z wrzącą wodą (3-4 minuty)

# Można go też wysuszyć i pozostawić do późniejszego ugotowania

# Doskonały dodatek do rosołu i innych zup wykonanych w Thermomix-ie

# Z tego samego przepisu możesz zrobić inne rodzaje makaronu (wstążki, nitki, kokardki, płaty makaronowe do lasagne, łazanki itp)


Jak przechowywać makaron?

Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany tuż przed jedzeniem. Nie warto robić go na zapas. Jeżeli dysponujesz Thermomix-em i maszynką do makaronu - przygotowanie makaronu to kilka chwil.

Jeśli jednak chcemy przechować:

Ugotowany makaron (aby się nie sklejał należy dodać łyżeczkę oleju lub oliwy na każde 250g ugotowanego makaronu) - koniecznie przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku. W ten sposób przechowywany będzie nadawał się do spożycia przez 3 do 5 dni.


Surowy domowy makaron

- można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet do kilku miesięcy jeżeli został dobrze wysuszony.

Suchy makaron

- należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu maksymalnie przez rok.

Zamrażanie

- do tego nadają się tylko te gatunki makaronu, które są przeznaczone do zapiekania, np. lasagne. Makaronów mrożonych nie rozmrażamy, umieszczamy je bezpośrednio we wrzątku.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Domowy serek a'la ricotta z pesto Pesto z rzeżuchy Chleb ziarenka smaku z żurawiną Kremowa pasta śródziemnomorska

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaCzy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonej20 jadalnych produktów zabijających cellulit