Pierniczki

Popularne frazy: -> Na święta, Boże Narodzenie, do lukrowania, na choinkę, upominek, miękkie pierniczki, jak zrobić pierniczki Thermomix, domowe pierniki, pierniczki zrobione w domu



Pierniczki
 
 

Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 200g cukru trzcinowego nierafinowanego (od biedy może być biały cukier puder)
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 200g miodu (płynnego)
- 120g masła
- 1 jajko


Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. ( 10 sek. | obr. 6 ) Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(30 sek. | obr. 6-8)

2. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

3. Z ciasta formuj placki (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).



Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:


# Ciasto nadaje się doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczeniaPychotka znana też jako Pani WalewskaObwarzanki krakowskie (wersja wałecka)Calzone

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokMam Thermomix - co dalej? Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixZakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło