Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, babeczki z kremem, kruche babeczki, przepis na Thermomix



Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem
 
 

Składniki:

- 250g mąki pszennej typ 500
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła (pokrojone w kostkę ok. 3 cm)
- 100g cukru
- 100g orzechów włoskich
- szczypta soli
- 1 żółtko z jaja kurzego


Dodatki:
- tłuszcz to wysmarowania foremek
- bułka tarta do posypania foremek
- (opcjonalnie) bezy jako podkład pod krem




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć 100g orzechów włoskich. ( 10 sek. | obr. 10)

2. Dodaj pozostałe składniki ( 15 sek. | obr. 6). Po czym otwórz naczynie miksujące i zamieszaj kopystką. Dalej ponownie (15 sek. | obr. 6).

3. Tak przygotowane ciasto wyjmij, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Przygotuj foremki na babeczki posmaruj je tłuszczem i posyp drobno zmieloną bułką tartą. Bez tego jest raczej niemożliwym wyjęcie ich całych z foremek - babeczki są bardzo delikatne i kruche.

5. Ciastem wylepiaj foremki na babeczki.

6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut.

Delikatny i aromatyczny smak babeczek bezbłędnie będzie współgrał z czekoladowym kremem, a lekkości doda im ukryta w kremie mała słodka beza.


7. Przygotuj krem czekoladowy.
Tutaj przepis


Kiedy babeczki wystygną i krem przestygnie - na środek każdej babeczki układamy małą bezę z niewielką ilością kremu i pokrywamy ją kremem czekoladowym.


Dalej aby uzyskać lepszy efekt babeczki można ozdobić (np. płatkami migdałów lub innymi dodatkami).


Wskazówki:


# Babeczki można też połączyć z innymi kremami do ciast. Warto poeksperymentować aby stworzyć własną kompozycję smakową.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Sernik mango Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Białe Brigadeirao Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka')

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Kiełki hodowane w woreczkach...Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?