Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi

Popularne frazy: ->



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 1 szklanka kleiku ryżowego
- 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi z tapioki (lub kukurydzy)
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- dodatkowo mąka ryżowa do podsypania ciasta w razie potrzeby



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym wymieszaj kleik ryżowy z wodą (czas 30sek. | obr. 5-6), a następnie dodaj do niego olej, sól i mąkę bezglutenową.
Wyrabiamy ciasto (czas 50sek. | obr. 5-6) Nie musisz zużyć całej mąki, dodawaj ją stopniowo, aby dodać taką ilość, aby ciasto było gęste i nie kleiło się do rąk.

2. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką ryżową. Następnie wytnij kieliszkiem (lub inną małą okrągłą formą) kółka. Na środku tak wyciętego ciasta połóż farsz (mniej więcej pół łyżeczki). Potem złóż je na pół i sklej brzegi - jak tradycyjne pierogi.

Aby otrzymać uszko, należy skleić jego przeciwstawne rogi.

3. Tak przygotowane uszka wrzucaj po kolei do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj do wypłynięcia (tak ok. 5-8 minut).



Wskazówki:


# Ciasto można użyć również z powodzeniem do zrobienia bezglutenowych pierogów.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Rogale Świętego Marcina Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką Arcyprosty keks Chrupiące kawowe gofry - fit

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Jak wyhodować kiełki w domu?Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCo chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plMakowców magiczny czas...