Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi

Popularne frazy: ->



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 1 szklanka kleiku ryżowego
- 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi z tapioki (lub kukurydzy)
- 2/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- dodatkowo mąka ryżowa do podsypania ciasta w razie potrzeby



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym wymieszaj kleik ryżowy z wodą (czas 30sek. | obr. 5-6), a następnie dodaj do niego olej, sól i mąkę bezglutenową.
Wyrabiamy ciasto (czas 50sek. | obr. 5-6) Nie musisz zużyć całej mąki, dodawaj ją stopniowo, aby dodać taką ilość, aby ciasto było gęste i nie kleiło się do rąk.

2. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką ryżową. Następnie wytnij kieliszkiem (lub inną małą okrągłą formą) kółka. Na środku tak wyciętego ciasta połóż farsz (mniej więcej pół łyżeczki). Potem złóż je na pół i sklej brzegi - jak tradycyjne pierogi.

Aby otrzymać uszko, należy skleić jego przeciwstawne rogi.

3. Tak przygotowane uszka wrzucaj po kolei do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj do wypłynięcia (tak ok. 5-8 minut).



Wskazówki:


# Ciasto można użyć również z powodzeniem do zrobienia bezglutenowych pierogów.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Czworaczek - chleb pszenno-żytni Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Wielkanocny torcik - Marysieńka

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?