Makowiec świąteczny

Popularne frazy: -> makowiec, ciasto do kawy, Boże Narodzenie, Wielkanoc, zawijany makowiec, ciasto z makiem, makowiec przepis na thermomix



Makowiec świąteczny
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto (francuskie):

- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 3 żółtka
- odrobina proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody


Składniki - masa makowa:

- 300g maku suchego
- 6 żółtek
- 250g cukru kryształu
- 150g orzechów włoskich, łuskanych
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g rodzynek
- 2 łyżki cukru kryształu
- 9 białek z jaj kurzych



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie - ciasto (francuskie)

1. Mąkę, masło, 3 żółtka, 3 łyżki wody i odrobinę proszku do pieczenia umieść w naczyniu miksującym. (15 sek. | obr. 6).


2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki do miski i podziel dwie na równe części i umieść zawinięte folią w lodówce.


3. Przygotuj standardową blachę (ok. 35-25cm) do pieczenia. Na spód włóż papier do pieczenia.


4. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.


Masa makowa

1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy. (5 sek. | obr. 6). Przełóż je do miski.


2. Do naczynia miksującego wsyp suchy mak (1 min. | obr. 9). Przełóż do miski. Naczynie miksujące umyj i osusz ręcznikiem papierowym.


3. Do naczynia miksującego wsyp cukier kryształ. Zamknij naczynie miksujące pod miarkę podłóż listek ręcznika papierowego. (40 sek. | obr. 10).
Przy użyciu kopystki zbierz zmielony cukier ze ścianek naczynia i pokrywy.


4. Załóż motylek. Do zmielonego cukru (na cukier puder) dodaj 6 żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (ok. 3-4 min. | temp. 60 stopni | obr. 3,5).


5. Zawartość naczynia wyjmij do miski. Umyj dokładnie naczynie miksujące i motylek - osusz je ręcznikiem papierowym.


6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż motylek. Umieść 9 białek (które zostały z wcześniej oddzielonych żółtek). Dodaj odrobinę soli. Ubij pianę (ok. 4 min | obr. 3,5 ). Po ok. 3 min gdy zobaczysz, że białka są prawie ubite dosyp do nich 2 łyżki cukru kryształu i ubijaj jeszcze 1 min. do uzyskania sztywnej piany.


7. Wszystkie wcześniej wytworzone składniki delikatnie wymieszaj ręcznie w większej misce.

Orzechy połącz ze zmielonym makiem dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia - wymieszaj.
Dalej olejek migdałowy, rodzynki, utarte jajka z cukrem i stopniowo po łyżce bitej piany z białek.

Pamiętaj, aby rozpocząć od składników sypkich i cięższych. Czyli piana z białek na samym końcu, delikatnie i stopniowo, aby powstała luźna masa makowa.

Składanie cista:


1. Jedną część ciasta rozwałkować umieścić na spodzie formy do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę makową. Dalej druga część ciasta.


2. Umieść w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) i wypiekaj przez około 45min.


3. Po upieczeniu zgaś piekarnik i uchyl lekko drzwi piekarnika. Po 5-10 min możesz już wyciągnąć gotowy makowiec.
Zanim pokroisz pozwól mu się ochłodzić.



Wskazówki:


# Jeżeli ciasto sprawia problem podczas nakładania do formy:
rozwałkuj je na pergaminie (papierze do pieczenia i dopiero umieść w formie. Podobnie górną część. Jeżeli nie radzisz sobie tak dobrze z pieczeniem możesz ciasto nałożyć w pasach po kawałku.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Zupa krem z krewetek SeroMaCzek Surówka grillowa Urocze bułeczki na sezon gillowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyPrawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepszeCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?