KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.


Zobacz też:

Bułeczki z ziemniakami

Bułeczki z ziemniakami 

Popularne frazy: | *

Bułki, bulki, bułeczki, pieczywo

Składniki:

- 250 ml ciepłego mleka
- 25g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 175g mąki pszennej razowej drobno mielonej
- 275g mąki pszennej typ 450-550
- 50g masła
- 140g puree z ziemniaków
- 5-10g soli




Roztwór do smarowania:
- 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody
- mak

Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i szczyptę cukru (2 min. | temp. 37 stopni | obr. 2)


2. Dalej dodaj pozostałe składniki w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
Dalej czas ok. 2 min. pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).


3. Wyjmij ciasto podziel na równe 16 części. Uformuj bułeczki (ruloniki)

4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i posyp makiem. Na końcu rozetnij lekko pośrodku aby uformować charakterystyczny kształt.

5. Umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. (czas wyrastania ok. 25 min.)

6. Dalej po wyrastaniu bułeczek podnieś temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 17-19 minut.



Wskazówki

# Zadbaj aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie bułeczek.

# Pieczenie bułeczek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.




Smacznego!




Bułki lub omlety piekłem razem z:
- Bernadettą - Marzenką - Anetą - Ewą - Wiosenką - Ewą - Dorotką - Partykiem - Iwoną - Kingą - Pauliną



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Chlebki indyjskie NAANSeroMaCzekPijana zakonnica (przepis na Thermomix)

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki soczewicy czerwonejKiełki rzodkiewkiKiełki amarantusa