Szybkie pierniczki

(można je zrobić nawet w Wigilię)

Popularne frazy: -> Przepis na pierniczki Thermomix, przepis na Thermomix Boże Narodzenie, Wigilia przepisy na Thermomix, pierniczki miękkie przpepis



Szybkie pierniczki
 
 

Składniki:

- 300g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypywania podczas wałkowania
- 100g mąki żytniej
- 130g cukru pudru
- 100g masła (roztopione)
- 100g miodu
- 30-40g przyprawy korzennej do piernika (najbardziej aromatyczna będzie samodzielnie przygotowana w thermomix)
- 1 łyżka kakao
- 10g sody oczyszczonej (ok. 1 łyżeczka)
- 2 duże jajka

Lukier:

- 1 białko z jajka (rozmiar L)
- 160g cukru pudru



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu miksującym umieść cukier kryształ (130g) (20sek.|obr.10)

2. Do cukru dodaj masło. Podgrzej. (2 min.|temp.50 stopni C | obr. 2)

3. Dodaj pozostałe składniki: (30 sek. | obr. 6-8) Jeżeli ciężko się wyrabia ciasto użyj kopystki aby sobie pomóc. Ciasto będzie kleiste, ale nie dodawaj więcej mąki.

4. Przy pomocy kopystki wyjmij wyrobione ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.

5. Z ciasta formuj placki lekko podsypując mąką (grubość dowolna w zależności od tego jakie wzory chcemy uzyskać nie cieńsze jedank niż 4 mm), wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.


4. Pieczemy ok. 8-10 min w temp. 180stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić, aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).

5. Dekorujemy lukrem, czekoladą i innymi dodatkami.


Doskonałe w smaku już tym samym dniu zaraz po upieczeniu!

Pierniczki nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.


Przygotowanie lukru

1. Załóż motylek Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Wskazówki:

# Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.




Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Azorki - ciasteczka Walentynkowy torcik Rogaliki Chlebek ziołowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKiełki cebuliKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Barów mlecznych nieprzemijający urok