Kruche ciasteczka świąteczne z galaretką

Popularne frazy: ->



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 400g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 250g masła (pokrojonego w kostkę ok. 3cm)
- kieliszek rumu
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- czerwona galaretka





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. Do naczynia miksującego dodajemy galaretki (2min. | Interwał)

2. Ciasto wyjąć, rozwałkować na placki grubości ok. 5mm.

3. Wycinamy kształty np. koła. Jedno pełne, drugie z wyciętym wzorem po środku. Składamy je razem jedno na drugie.

4. Uformowane ciastka umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra i dół). Pieczemy 10-15 minut - do czasu gdy się zarumienią.

5. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

6. W czasie, gdy wypiekają się ciasteczka rozpuszczamy galaretkę w połowie wody jaką podają na opakowaniu.
Kiedy galaretka lekko stężeje a ciasteczka mamy zupełnie zimne we wzorki na ciastkach nakładamy galaretkę i pozostawiamy całkowitego schłodzenia.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) Chleb weselny (Thermomix) Murzynek z charakterem Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęW stronę zdrowia - zdrowsze produktySzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomJak dobrze przygotować łososia?